BiH

Federalni premijer

Novalić: Dužni smo pamtiti i obilježavati kako se ne bi ponovilo

10/07/2019

Upitan o usvajanju zakona o negiranju genocida, Novalić je rekao da je to bio pokušaj međunarodne zajednice, ali nije uspio

Federalni premijer Fadil Novalić, koji je jedan od učesnika ovogodišnjeg Marša mira, izjavio je jutros za N1 da je suština tog marša da je on postao obilježje jednog događaja koji je proglašen genocidom.

– Dužni smo da zapamtimo i da ovim događajem sve više obilježavamo taj dan kako se više ne bi ponovio – kazao je Novalić.

Upitan o usvajanju zakona o negiranju genocida, Novalić je rekao da je to bio pokušaj međunarodne zajednice, ali nije uspio.

– Mi bi to svim srcem željeli, ne samo zbog Bošnjaka, da se nikome ne ponovi ali prilike u BiH nisu ništa drukčije nego u globalnoj zajednici koja je tu jednu ideju stavila na stol i nije izglasala – rekao je Novalić.

Dodao je da moramo raditi na tome da to zaista u nekom boljem vremenu trijezne glave stavimo to pitanje na stol i riješimo.

– Ne samo zbog Bošnjaka, nego svih naroda u BiH. Danas imate jedan retrogradni proces u historiji koji samo odmaže situaciji u BiH, nikako ne pomaže – istakao je Novalić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.