Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Federacija se probudila, Vlada funkcionira besprijekorno

fadil novalic tv

Vlada Federacije BiH se uključila u proces zaključivanja kolektivnog ugovora tek sada, jer je vjerovala da će poslodavci i sindikati pregovarati u dobroj namjeri. Zakon o radu nas definira kao poslodavce tako da je Vlada FBiH svakako trebala biti akter u pregovorima, istakao je u Dnevniku TV1 federalni premijer Fadil Novalić.

– Na insistiranje poslodavaca da se ne uključimo u pregovarački proces, mi to nismo uradili, mada je sindikat bio za to. No, vjerovali smo da će pregovori biti unutar Zakona o radu. Predloženi kolektivni ugovor nije u skladu sa Zakonom o radu – istakao je Novalić.

Dodao i da Vlada brani preduzeća od poslodavaca a radnike od sindikata. Glavna briga je održavanje ekonomske stabilnosti zemlje.

– Osim toga, imamo i ekonomski rast koji je predviđen prošle godine, a ove godine je predviđen rast od 3,2 posto, 3,6 posto predviđeno je za 2017., a 2018. godine 4,2. To se zove ekonomsko zagrijavanje. Mi bismo ovim ozbiljno ugrozili ekonomsko zagrijavanje – tvrdi Novalić. .

Moguća posljedica usvajanja kolektivnog ugovora dogovorenog između sindikata i poslodavaca bilo bi bježanje u sivu zonu, ali i tužbe uposlenika u javnoj upravi, istakao je premijer FBiH.

Na upit je li iza FBiH uspješna godina, istakao je da se entitet probudio.

– Imamo rast od oko tri posto. Pred Novu godinu imali smo podatak da je rast u BiH 3,1 posto, u FBiH nešto malo više, u RS malo manje. Imamo dva podatka o zaposlenosti. Jedan je Statističkog zavoda koji kaže da je 8.000 uposlenih, a drugi Porezne uprave koji kaže da je 11.000. Rast industrijske proizvodnje je 3,17 posto, a rast turizma je 29,7 posto i to je najveći rast u postratnoj historiji – objašnjava premijer FBiH.

Tvrdi da Vlada nakon ulaska ministara iz SBB-a donosi odluke u relaksiranoj atmosferi i da se radi se o vrlo konstruktivnoj saradnji.

– Vlada FBiH funkcionira besprjekorno. Radi se o dobrim ministrima, obrazovanim ljudima – kategoričan je Novalić.

Premijer se osvrnuo i na potrebne reforme u 2016. godini.

– Reforme su potrebne. Bavili smo se prošle godine radno-pravnim zakonodavstvom i obuzdavanjem javne potrošnje. Treće je podupiranje zapošljavanja. Ove godine prioritet će biti poslovno okruženje, te zadržavamo politiku zapošljavanja i radimo na novim investicijama – poručio je Novalić u Dnevniku TV1.