Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novo Sarajevo

Novalić kod Tanovića najavio gradnju “palate pravde”, planiran je i tunel prema Lukavici

novo s

Na sastanku je bilo riječi i o autoputu, koji se treba spojiti sa prvom transferzalom, Velešićima i dalje prema Vogošći, te o problemima s kojima se gradnja prve transferzale susreće

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić posjetio je Općinu Novo Sarajevo, gdje je sa Općinskim načelnikom dr. Hasanom Tanovićem razgovarao o nekoliko kapitalnih projekata koji trebaju biti implementirani na području ove lokalne zajednice.

Kako je kazao premijer Novalić, Federacija BiH na području općine Novo Sarajevo želi riješiti nekoliko konkretnih problema, te učestvovati u projektima koji se dotiču Federacije BiH i te općine.

– Federacije BiH na području općine Novo Sarajevo želi graditi „palatu pravosuđa“, u kojoj bi se nalazile sve pravosudne institucije FBiH. Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović je prepoznao značaj dolaska tako značajne institucije na područje općine kojom upravlja. Mi smo u budžetu već planirali gradnju palate pravde – rekao je Novalić.

Razgovarano je i o autoputu koji se treba spojiti sa prvom transferzalom, Velešićima i dalje prema Vogošći, bilo je govora i o problemima s kojima se gradnja prve transferzale susreće, te o problemima dugovanja sportskih klubova s područja općine Novo Sarajevo, preciznije Fudbalskog kluba Željezničar.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović zahvalan je Vladi FBiH koja je podržala nekoliko značajnih projekata koje implementira ova Općina, poput rekonstrukcije pomoćnog fudbalskog terena kod Sportske dvorane “Goran Čengić”, rekonstrukcije objekta Mjesne zajednice i ambulante Vraca, te utopljavanja objekta Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo.

– Radi se o tri važna i skupa projekta gdje Vlada FBiH učestvuje kao partner. Razovarali smo i o drugim velikim infrastrukturnim projektima, kao što je gradski autoput, te o izmještanju Pennyja u Velešićima kako bi nastavili s projektom izgradnje prve transferzale – kazao je Tanović.

Dodao je da za nastavak projekta izgradnje druge transferzale treba raditi na imovinsko-pravnim odnosima, te da je planiran i značajan projekt probijanja tunela do Lukavice, što bi u konačnici značajno rasteretilo saobraćaj preko Vraca.

Pomenuta saradnja će biti nastavljena i u budućnosti, a već u januaru 2023. godine planiran je zajednički radni sastanak kako bi se nastavile aktivnosti na planiranim projektima.