Novalić: Kćerka bila jedina u Sarajevu kada je predavala papire za prodaju zgrade BH Pošti

Novalić: Značaj usvajanja Strategije za borbu protiv korupcije
Foto: Fena

Nakon što su u javnost procurile informacije o tome da BH Pošta kupuje zgradu vrijednu 8,5 miliona KM od Ade Novalić, kćerke premijera FBiH Fadila Novalića, javnosti se obratio i federalni premijer koji je kazao da je laž da je trebala biti kupljena zgrada u suvlasništvu Ade Novalić, piše Novinska agencija Patria.

Premijer je potvrdio da se prodaje zgrada u kojoj njegova porodica ima suvlasništvo, ali tvrdi da taj dio neće biti prodat.

Nije mogao objasniti kako se njegova kćerka našla na sastanku odnosno pregovorima, pa je kazao da se to desilo slučajno.

– U biznisu sam proveo 35 godina, za razliku od opozicije koja ne zna za stvarnost van parlamentarnih klupa. Ništa nisam dobio preko veze. Meni moja stranka nije sredila stolicu u ‘BH Telecomu’. Nisam započeo karijeru s praznim džepovima, a završio s milionski vrijednom imovinom. Čak mi se imovina smanjila. Mogu dokazati proijeklo moje imovine koju sam zaradio na stranom tržištu – rekao je Novalić.

Novalić je odgovarao i na pitanja o upozorenjima četiri službe Vlade FBiH u vezi s kupovinom zgrade Energoinvesta za smještaj organa izvršne vlasti entiteta FBiH.

– U svojoj politici prema pošti se Vlada opredijelila za razvoj brze pošte i ulazak ‘BH Pošte’ u sferu bankarstva, zbog ubrzanog razvoja internet kupovine. Pošta je izuzetno likvidna, likvidna je kao ‘BH Telecom’ – kazao je Novalić.

Medijima je pokazao neke od objavljenih dokumenata navodeći kako je riječ o krivotvorenim dokumentima. Konstatovao je da su natpisi kako njegova kćerka prodaje zgradu BH Pošti za 8,5 miliona KM netačni i da će imati sudski epilog.

Kako kaže, zgrada u Vogošći je u vlasništvu četiri firme od kojih je jedna i firma njegove kćerke. Međutim, BH Pošta kupuju prostorije od tri firme među kojima nije firma Ade Novalić. No, kasnije je priznao da je TMR (vlasnica njegova kćerka) kupila firmu koja je trebala prodati zgradu BH Pošti.

Na detaljnija pitanja novinara Žurnala Avde Avdića premijer FBiH potvrdio je da je njegova kćerka dala dokumentaciju vještacima, ali ne u svoje ime već u ime preostale tri firme u čijem vlasništvu je objekat.

– Ona je jedin bila u Sarajevu za to vrijeme, ostali vlasnici su u Gradačcu i Austriji – kazao je Novalić.

Inače, Vlada FBiH je na sjednici u Mostaru većinom glasova podržala prijedlog premijera Fadila Novalića da se poništi punomoć “BH Pošti”, a time i saglasnost Vlade za kupovinu spornog objekta u Vogošći za kojeg se vezalo ime Novalića odnosno njegove kćerke Ade Novalić.