Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Na putu ka EU itekako važno i priključivanje NATO-u

BiH

noalic2

Federalni premijer Fadil Novalić posjetio je danas u Tuzli tim koji provodi vježbu upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda “Bosna i Hercegovina 2017”.

On je nakon posjete Kampusu Univerziteta u Tuzli gdje se održava vježba, koju zajednički organiziraju Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO-ov Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC), kazao da je na putu ka EU itekako važno i priključivanje NATO-u.

– Pridruživanje tom savezu znači sigurnost za dugi period što je Bosancima i Hercegovcima potrebno – istakao je federalni premijer.

Naveo je da su tehnički podaci impresivni, pogotovo što i Federalna uprava civilne zaštite ravnopravno obavlja sve zadatke u okviru vježbe, od spašavanja u rudnicima, intervencija u zraku i pod vodom.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je istakao da se predstavljaju s 12 posto ukupnih kapaciteta te da će sa sedam timova imati najbrojniji odgovor na sedam različitih aktivnosti.

– Potrudit ćemo se da BiH, zajedno s Ministarstvom sigurnosti, predstavimo u najboljem svjetlu i da budemo dobri domaćini – poručio je Solak.

Cilj vježbe je poboljšanje interoperabilnosti međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode. Radi se o EADRCC-ovoj 17. vježbi o upravljanju posljedicama elementarnih nepogoda, a prvoj koja se izvodi u BiH. Odluka da se vježba odnosi na poplave i zemljotres zasnovana je na geološkim i ekološkim izazovima s kojima se suočava BiH.

Scenarij ovogodišnje vježbe ”Bosna i Hercegovina 2017” će omogućiti usvajanje prakse u međunarodnoj saradnji i ojačati mogućnost timova iz različitih zemalja da efikasno rade zajedno, što podrazumijeva niz aktivnosti i uključuje spašavanje iz vode, potrage u urbanim područjima, medicinske timove, te spašavanje i zaštitu od hemijskog, biološkog, radioaktivnog i nuklearnog oružja, kao i timove za dekontaminaciju.

Na vježbi u Tuzli učestvuju predstavnici iz 34 države, savezničkih i partnerskih nacija, a oko polovine osoblja uključenog u vježbu će biti iz BiH.