Novalić nakon novih problema na sjednici Vlade FBiH: Teško je reći kako ćemo dalje

vlada_3_foto3

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić potvrdio je da je na današnjoj sjednici Vlade došlo do problema u vezi sa imenovanjem nadzornih odbora u javnim preduzećima i sukoba između DF-a s jedne, te SDA i HDZ-a BiH s druge strane.

“Teško je reći kako će sve dalje teći. Svakako da to pokazuje nesklad… ja bih rekao od početka. Bilo mi je čudno odakle sad ta tema? Međutim, nije mi više čudna. Vrlo je važna i kamen je spoticanja između stranaka koje čine Vladu FBiH”, rekao je Novalić.

On je novinarima u Mostaru nakon sjednice Vlade izjavio da treba provesti odluku Vlade koja je prošli put donesena i koja je na tragu dogovora šefova stranaka.

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH, koja je održana u Mostaru, ministar energetike, industrije i rudarstva Reuf Bajrović (DF) predložio je da se u dnevni red uvrsti izbor šest članova Nadzornog odbora “Elektroprivrede HZ HB” koji su prošli konkursnu proceduru, te su dio redovnog imenovanja koje je započeo prethodni ministar.

Ministri iz SDA i HDZ BiH nisu prihvatili njegov prijedlog. Na prošloj sjednici Vlade SDA i HDZ donijeli su odluke o smjenama i privremenim imenovanjima u “Elektroprivredi HZ HB” i “Aluminiju” iz Mostara na čemu je HDZ insistirao skoro mjesec dana, kada je Vlada zapala u krizu.

Vlada FBiH - Novalic

Prethodnih dana Bajrović je kroz medije upozoravao da nisu zakonite odluke koje je Vlada FBiH donijela na prošloj sjednici u vezi sa smjenama u nadzornim odborima “Elektroprivrede HZ HB” i “Aluminija”.

Bajrović je danas nakon sjednice Vlade novinarima rekao da je redovna konkursna procedura za “Elektroprivredu HZ HB” završena i da je u skladu sa zakonom predložio da se ljudi koji su prošli na konkursu imenuju u Nadzorni odbor.

Vlada FBiH skoro mjesec dana nije zasjedala zbog krize koja je nastala zbog smjena i imenovanja u javnim preduzećima.