glavna tema

Novalić nakon sastanka s Palmerom: Fokus je bio na povratku ekonomskim reformama

palemr bih (1)

Svi smo svjedoci da su ekonomske reforme ustuknule nešto pred koronom, nešto pred lokalnim izborima, ali jedino na šta društvo može računati kao sigurnu bazu svog daljeg napretka je ekonomija, rekao Novalić

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH, kazao je danas da je fokus posjete Matthewa Palmera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnog izaslanika State Departmenta za Balkan, bio povratak BiH ekonomskim reformama, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naime, svi smo svjedoci da su ekonomske reforme ustuknule nešto pred koronom, nešto pred lokalnim izborima, ali jedino na šta društvo može računati kao sigurnu bazu svog daljeg napretka je ekonomija i to je glavna tema. Unutar toga je bilo riječi o jačim, od strane međunarodne zajednice, potpomognutim javnim investicijama, poslovno okruženje, smanjenje opterećenja rada, reformi javnih preduzeća, koja su značajan dio neefikasnosti ovog društva, neefikasne ekonomije ovog društva i, konačno, reforma zdravstva“, istakao je Novalić.

Dodao je da se, osim toga, razgovaralo i o ostalim načinima pomoći BiH od strane SAD-a.

“To su svakako euroatlantske integracije na vanjskom planu i borba protiv korupcije na domaćem planu. Tu, prije svega, podrazumijevamo pravosudni sistem i javni sektor, koji je tako glomazan, pa prema tome realno generiše najveći procenat korupcije“, kazao je Novalić.

Federalni premijer je pojasnio da su svi ovakvi sastanci sticanje jednog okvirnog pogleda na BiH od strane različitih faktora međunarodne zajednice.

“Otprilike se formatira taj neki pogled prema BiH. Naš zahtjev je jasan, s naše strane mi želimo nešto dugoročniju ili da budem sasvim precizan srednjoročnu budžetsku potporu od strane Evropske unije, kao što je to dobila Bjelorusija. Sa grace periodom od 15 godina, sa kamatama koje su blizu nuli, kako bismo garantirali socijalni mir u narednih šest do sedam godina, ne samo ove godine ili naredne kada imamo izrazito djelovanje COVID-a. I, drugo je kreditiranje po vrlo povoljnim uslovima, također dugoročno, za investicione radove koji nisu samo koridor Vc i samo energetski projekti, za koje mi već imamo pokrivene izvore finansiranja. Tu spada i dodatnih deset projekata za BiH, gdje imaju pruge, plinovodi, vjetroelektrane“, istakao je Novalić.

On smatra da su šanse za dobijanje takve vrste pomoći realne, jer je BiH pokazala stabilnost i očuvala kreditni rejting, te da je vrlo malo zadužena.

Osim Novalića, današnjem sastanku s Palmerom prisustvovali su Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Radovan Višković, premijer Republike Srpske.