Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer FBiH

Novalić: Ne želim pričati bajke, ni davati lažne nade, udar na ekonomiju bit će brutalan

novalic maska

Zahvaljujući ovome zakonu, aktivirat ćemo potencijal od oko milijardu maraka za podršku privredi

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio se zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na iscrpnoj raspravi i na kraju podršci Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

-Zahvaljujući ovome zakonu, aktivirat ćemo potencijal od oko milijardu maraka za podršku privredi. Samo kroz Stabilizacijski fond ubrizgat ćemo u realni sektor i socijalne fondove oko 500 miliona KM. Kroz Garantni fond, u koji smo položili 100 miliona, aktivirat ćemo kreditni potencijal za ekonomiju koji će sezati do 500 miliona. Zahvaljujući ovom zakonu učinili smo da penzije i invalidnine budu zacementirane. Nema nikakvih smanjenja. Svim radnicima svih ugroženih firmi platit ćemo doprinose, osigurati zdravstveno i neprekinut radni staž. To znači da oko 350.000 radnika realnog sektora mogu računati na direktnu i konkretnu finansijsku podršku Federacije. A svi koji ostanu bez posla neće ostati bez primanja, imat će mjesečnu naknadu preko Biroa, kazao je Novalić.

Ovim zakonom Federacija je, dodaje Novalić, preuzela najveći dio tereta krize i tako i treba biti.

-Na nama je najveća odgovornost. Ali računamo svakako da će i kantoni priteći ugroženoj privredi u pomoć, jednako kao i općine i gradovi. Pored 200 miliona za kantone od MMF-a, Rebalansom je dato i 30 miliona KM gradovima i općinama, a zakonom smo im oslobodili i kumulirana sredstva od civilne zaštite, atomskih skloništa i prenamjene poljoprivrednog zemljišta, što su ogromni resursi. Kao što sam i od početka govorio, situacija je najteža od rata. Ne želim pričati bajke, ni davati lažne nade, udar na ekonomiju će biti brutalan i to se već osjeti. Mnogo je otpuštanja. Ali zahvaljujući ovome zakonu spasit ćemo mnogo toga, napravit ćemo branu negativnim trendovima, ublažit ćemo štetu koju ne možemo zaobići, koju ni mnogo veće i bogatije države ne mogu zaobići. Uz odgovornu politiku, možemo u konačnici namiriti sve neminovne gubitke, poručuje premijer Federacije.

Firmama je danas, kaže Novalić, dat osjećaj sigurnosti i sada je lakše planirati.

-Ovo što smo danas uradili jeste prvi, ali je izuzetno značajan korak. Nastavit ćemo s ekonomskim mjerama. Očekujemo i da će smanjenje restriktivnih mjera biti impuls za pokretanje zamrznutih dijelova ekonomije. Siguran sam da imamo dovoljno snage da u konačnici savladamo ovu krizu, kazao je premijer Novalić nakon usvajanja “korona zakona” u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.