Novalić: Nećemo se dodatno zaduživati za isplatu penzija

BiH

fadil novalic

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je u intervjuu za BH Radio 1 kako nije bilo novih odluka o zaduživanju kod komercijalnih banaka da bi se isplatile penzije, jer je to regulisano ranije u sklopu rebalansa Budžeta.

Odluka o isplati penzija donesena je u sklopu rebalansa Budžeta i radi se o 21 milion maraka, koji ne bi bili potrebni da je realiziran kredit s MMF-om, rekao je Novalić.

Vlada Federacije BiH je, inače, na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku o izmjenama Financijskog plana Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje i za 2015. godinu, saopćili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da je Upravni odbor Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje 16.9.2015. godine donio izmjene Finansijskog plana za 2015. godinu, na koji je, u skladu s člankom 27. Zakona o proračunima u Federaciji BiH, Federalno ministarstvo financija dalo suglasnost kako bi bila osigurala dodatna nedostajuća sredstva od 21.373.174 KM.

Novalić u intervjuu za BH radio 1 govori i o mogućem revidiranju reformske agende, njenom provođenju i funkcioniranju Vlade u uvjetima nedefinirane parlamentarne većine.

Premijer objašnjava i zašto se povukao Shell iz istraživanja nafte, te kada će pojeftiniti plin i hoće li doći do poskupljenja struje.