Novalić: Nijedan sindikat ne može biti izvan zakona

Novalić u Mostaru: U četiri godine otvorit ćemo 50 000 radnih mjesta

Nijedan sindikat ne može biti izvan zakona. Kao i sva druga udruženja građana, i sindikati moraju poštovati zakone u svim segmentima svog rada te djelovati transparentno, kazao je u intervjuu za “Dnevni avaz” premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

On je tako reagirao na najavu iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH da oni, ukoliko Vlada FBiH ne stavi van snage odluku o brisanju Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH iz Registra udruženja, više neće učestvovati na sjednicama Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH.

– O odluci SSS-a da ne učestvuje u daljnjem radu ESV-a saznali smo iz medija. To nije partnerski odnos. Socijalni dijalog ne vodi se putem medija i s tim u vezi izražavam žaljenje da sindikati nisu iskoristili priliku da se o ovom pitanju bolje informiraju i konsultiraju sa socijalnim partnerima prije donošenja bilo kojih jednostranih odluka – istaknuo je Novalić.

Podsjetio je da inicijativu brisanja Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH nije pokrenula Vlada već Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, i to putem advokata “radi utvrđenih nepravilnosti u registraciji i statutarnih odredbi ovog sindikata”.

– Jasno je da se ovdje radi o sporu dva sindikata, a ne sindikata i Vlade FBiH. Vlada je samo, kao drugostepeni organ, prihvatila ocjenu Administrativne komisije te na osnovu člana 265. stav 3., a u vezi s članom 261. stav 1. Zakona o upravnom postupku, potvrdila rješenja Ministarstva pravde FBiH i Administrativno-pravne komisije kako bi zaštitila zakonitost u ovom dijelu – pojasnio je Novalić.

Predsjedništvo Glavnog odbora SSS-a BiH saopćilo je da od Vlade bezuvjetno traži objavu svih rješenja o reprezentativnosti spomenutog sindikata te da otpočnu pregovori za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora.

– Nadamo se da će Vlada FBiH pokazati spremnost da se ponaša kao istinski socijalni partner sindikatima i na taj način izbjeći daljnje usložnjavanje situacije, do čega će neminovno doći ako budemo primorani povući se iz rada ESV-a – saopćila je Služba za informiranje SSSBiH, piše danas “Dnevni avaz”.