Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer FBiH

Novalić o Koridoru Vc: Zadovoljni smo, manje je važno da li će se graditi pet ili šest godina

novalic fena55 (1)

Sve to kada skupimo na jednu hrpu, bit će dovoljno, nadam se, da saniramo štete”, rekao je Novalić

Premijer FBiH Fadil Novalić danas će u Stocu sa federalnim ministrima i predstavnicima vlade HNK-a, te načelnikom Općine Stolac imati sastanak u cilju saniranja štete nastale zbog nedavnog zemljotresa u ovom gradu.

Isto tako, planirana je i pomoć za štetu nastalu na nacionalnim spomenicima u Stocu, Čapljini i Mostaru.

“Danas smo u Stocu povodom zemljotresa koji se desio nedavno gdje smo imali i jednu žrtvu. Ministar finansija, izbjeglica i svi koji bi mogli da imaju veze za sanaciju posljedica zemljotresa i Federalna civilna zaštita koja može pomoći. Pozvali smo Vladu HNK, predstavnike Parlamenta ovdje iz Stoca, da jednom zajedničkom akcijom nas iz Federacije. Biće ponuđena pomoć i sastanak je interaktivan. Komisija je donijela izvještaj o štetama od preko četiri miliona”, rekao je Novalić. Isto tako, Predsjedništvo BiH je već odobrilo milion maraka za Ljubinje i Stolac.

“Sve to kada skupimo na jednu hrpu, bit će dovoljno, nadam se, da saniramo štete”, rekao je Novalić, prenosi N1.

Novalić je govorio i o izgradnji Koridora Vc.

“Sve ide sporo zbog dokumentacije za tunel Prenj. U zadnje četiri godine mi sad intenzivno radimo na dokumentaciji. Koridor VC kada se gledaju parametri, 38 kilometara smo izgradili, 30 je u gradnji i dogovaramo novih 30 u maju i junu. Za 76,8 km obezbijeđeni su izvori. Znate, u ovim poslovima je najvažnije je naći izvore novca. Ostaje samo ova dionica, od Bradine do Ovčara – 11 kilometara, za koju nije obezbijeđen novac, ostalo jeste. U tom pogledu bi bilo završeno pitanje Koridora Vc, a iza toga, da li će graditi pet ili šest godina, mislim da je manje važno” kaže Novalić.