BiH

Premijer FBiH

Novalić o Koridoru Vc: Zadovoljni smo, manje je važno da li će se graditi pet ili šest godina

19/05/2022
Foto: Fena

Sve to kada skupimo na jednu hrpu, bit će dovoljno, nadam se, da saniramo štete”, rekao je Novalić

Premijer FBiH Fadil Novalić danas će u Stocu sa federalnim ministrima i predstavnicima vlade HNK-a, te načelnikom Općine Stolac imati sastanak u cilju saniranja štete nastale zbog nedavnog zemljotresa u ovom gradu.

Isto tako, planirana je i pomoć za štetu nastalu na nacionalnim spomenicima u Stocu, Čapljini i Mostaru.

“Danas smo u Stocu povodom zemljotresa koji se desio nedavno gdje smo imali i jednu žrtvu. Ministar finansija, izbjeglica i svi koji bi mogli da imaju veze za sanaciju posljedica zemljotresa i Federalna civilna zaštita koja može pomoći. Pozvali smo Vladu HNK, predstavnike Parlamenta ovdje iz Stoca, da jednom zajedničkom akcijom nas iz Federacije. Biće ponuđena pomoć i sastanak je interaktivan. Komisija je donijela izvještaj o štetama od preko četiri miliona”, rekao je Novalić. Isto tako, Predsjedništvo BiH je već odobrilo milion maraka za Ljubinje i Stolac.

“Sve to kada skupimo na jednu hrpu, bit će dovoljno, nadam se, da saniramo štete”, rekao je Novalić, prenosi N1.

Novalić je govorio i o izgradnji Koridora Vc.

“Sve ide sporo zbog dokumentacije za tunel Prenj. U zadnje četiri godine mi sad intenzivno radimo na dokumentaciji. Koridor VC kada se gledaju parametri, 38 kilometara smo izgradili, 30 je u gradnji i dogovaramo novih 30 u maju i junu. Za 76,8 km obezbijeđeni su izvori. Znate, u ovim poslovima je najvažnije je naći izvore novca. Ostaje samo ova dionica, od Bradine do Ovčara – 11 kilometara, za koju nije obezbijeđen novac, ostalo jeste. U tom pogledu bi bilo završeno pitanje Koridora Vc, a iza toga, da li će graditi pet ili šest godina, mislim da je manje važno” kaže Novalić.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.