Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni premijer

Novalić o mogućem povećanju plata u realnom sektoru: Netipično rješenje, ne možemo praviti diskriminaciju

fadil novalic fena

Novalić je već dva mandata na čelu Vlade FBiH i do sada je ukinuo većinu olakšica pomoću kojih su radnici mogli imati veća primanja, kao što je neoporezovane naknade na topli obrok, prevoz, regres… U isto vrijeme obećavao je rasterećenja kada su upitanju troškovi doprinosa i dohotka. I danas na isteku drugog mandata priča kako bi se to trebalo uraditi. Sad lopticu prebacuje na novu parlamentarnu većinu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je da će Vlada Federacije BiH na narednim sjednicama u parlamentarnu proceduru uputiti revidirane izmjene Zakona o dohotku i osvrnuo se na informaciju da će se radnicima realnog sektora povećati plata do 400 KM.

“Svojevrstan prijedlog s kojim smo upoznati na Ekonomsko-socijalnom vijeću, a koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH, na određen način je zamjena za dva zakona o doprinosima i dohotku. Jedno rješenje koje je netipično iz više razloga. To trebamo sistemski riješiti, odnosno smanjiti obaveze koje mogu dati takav neki rezultat od 200 ili 300 ili koliko je već realno povećanje. Ne možemo praviti diskriminaciju, jer će to sud odmah odbiti. Ne možete reći da samo u realnom sektoru, a ne i u drugom npr. javnom sektoru. Ja jesam za smanjenje, ali mislim da je to nezgrapan način”, pojasnio nam je premijer kako ipak ne bi trebalo rasteretiti poslodavce kako bi radnicima koji pune budžet kojim političari kao on raspolagaju imali nešto veće plate.

Novalić je već dva mandata na čelu Vlade FBiH i do sada je ukinuo većinu olakšica pomoću kojih su radnici mogli imati veća primanja, kao što je neoporezovane naknade na topli obrok, prevoz, regres… U isto vrijeme obećavao je rasterećenja kada su upitanju troškovi doprinosa i dohotka. I danas na isteku drugog mandata priča kako bi se to trebalo uraditi. Sad lopticu prebacuje na novu parlamentarnu većinu.

Dodajmo da je ovu izjavu premijer FBiH dao nakon što je završio sa još jednim ročištem u korupcijskom slučaju “Respiratori“, gdje je jedan od optuženih.