Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić objasnio zašto “krije” agendu, Čavara tvrdi da SDP pravi nered

novalic govor

Federalni premijer Fadil Novalić danas je izjavio novinarima da nema mjesta tome da se izglasa nepovjerenje Vladi Federacije BiH, a što je više od 20 delegata predložilo na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

– Realno problem je izvan Vlade. Ovaj Parlament je izabrao ovu Vladu, zatim je došlo do određenih problema – napuštanja Demokratske fronte. Pravo je delegata SDP-a da pokrenu tu inicijativu – kazao je Novalić.

Komentirajući činjenicu koju je naveo delegat Kluba Srba Slaviša Šućur da je „reformska agenda daleko od očiju javnosti“ Novalić je naveo dva problema.

[pull_quote_right]U skladu sa odredbama članova 124. do 127. regulisana je procedura izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, a u članu 124. navedeno je da „najmanje 20 delegata u Domu naroda mogu pokrenuti prijedlog za glasanje o povjerenju Vladi FBiH“[/pull_quote_right]

– Agenda je u svom 13. draftu i ako bismo do sada koristili pravilo da za svaku raspravljamo u parlamentu onda bi do sada imali 13 sjednica na kojima bi samo diskutirali o reformskoj agendi. To je jedan problem, a drugi je što je agenda realno vlasništvo Evropske komisije, a mi smo učesnici na tim okruglim stolovima – kaže Novalić.

Što se tiče sadržaja agende, ističe da je „agenda preslikala sve ekspozee Federacije i Republike Srpske pri čemu je proširen pravni aspekt – vladavina zakona i dopunjene banke odnosno kontrola i nadzor stabilnosti banaka“.

– Jedino što je još uvijek draft, pa ne možemo diskutirati o draftu. Kada bude gotovo svakako ćemo objelodaniti to. Također, pojavile su se informacije da smo sve to potpisali, što nije tačno. U tome jest problem što reformska agenda nije potpisana – naglasio je Novalić.

Predsjednik Federacije Marinko Čavara za Fenu je prokomentirao predloženo izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, govoreći da je to „u stilu SDP-a, od formiranja neustavne Alijanse 2001. godine, pa neustavne Platforme, pa pokušaja smjene Vlade 2012. pa do sada ponovo“.

– Očito da toj stranci nije u cilju rad, nego samo nered. Mene to zabrinjava u ovoj situaciji u kojoj svi trebamo dati maksimalan doprinos u provođenju reformi. Čini mi se da bi SDP pravio neke nove reforme i neke promjene vlasti na način na koji bi to samo zakočilo sve procese u Federaciji BiH – rekao je Čavara.

cavara

Smatra da se što prije treba pristupiti reformskoj agendi, dodajući da „to nije stvar samo poziciji, već svakog građanina ove države, zastupnika u oba doma Federalnog parlamenta“.

Odgovarajući da li podržava inicijativu, za koju postoji više od 20 potpisa delegata Doma naroda da ovaj dom održi vanrednu sjednicu o temi „Reformska agenda“, kazao je da ne misli da se treba sazivati vanredna sjednica, te poručio da Vlada FBiH što prije pripremi akte, koji trebaju doći na Parlament FBiH i da se o njima odredi.

U skladu sa odredbama članova 124. do 127. regulisana je procedura izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, a u članu 124. navedeno je da „najmanje 20 delegata u Domu naroda mogu pokrenuti prijedlog za glasanje o povjerenju Vladi FBiH“.

Na osnovu ove odredbe više od 20 delegata u Domu naroda pokrenuli su Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH iz razloga što sastav Vlade FBiH u posljednjih mjesec dana ne odražava volju parlamentarne većine u Parlamentu FBiH.

Ovaj razlog na sjednici danas je naveo delegat Kluba Srba Slaviša Šućur, koji je istakao i druge razloge, a to su: članovi Vlade ne prisustvuju sjednicama i zato nisu akteri parlamentarnih debeta i konstruktivnih diskusija koje bi omogućile efikasniji rad Vlade, neobzirni odnos prema penzionerima i svjesno urušavanje PIO/MIO fonda i konstantan ignorantski odnos prema Parlamentu FBiH kod donošenja ključnih odluka.