BiH

Novalić objasnio zašto “krije” agendu, Čavara tvrdi da SDP pravi nered

15/07/2015

Federalni premijer Fadil Novalić danas je izjavio novinarima da nema mjesta tome da se izglasa nepovjerenje Vladi Federacije BiH, a što je više od 20 delegata predložilo na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

– Realno problem je izvan Vlade. Ovaj Parlament je izabrao ovu Vladu, zatim je došlo do određenih problema – napuštanja Demokratske fronte. Pravo je delegata SDP-a da pokrenu tu inicijativu – kazao je Novalić.

Komentirajući činjenicu koju je naveo delegat Kluba Srba Slaviša Šućur da je „reformska agenda daleko od očiju javnosti“ Novalić je naveo dva problema.

[pull_quote_right]U skladu sa odredbama članova 124. do 127. regulisana je procedura izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, a u članu 124. navedeno je da „najmanje 20 delegata u Domu naroda mogu pokrenuti prijedlog za glasanje o povjerenju Vladi FBiH“[/pull_quote_right]

– Agenda je u svom 13. draftu i ako bismo do sada koristili pravilo da za svaku raspravljamo u parlamentu onda bi do sada imali 13 sjednica na kojima bi samo diskutirali o reformskoj agendi. To je jedan problem, a drugi je što je agenda realno vlasništvo Evropske komisije, a mi smo učesnici na tim okruglim stolovima – kaže Novalić.

Što se tiče sadržaja agende, ističe da je „agenda preslikala sve ekspozee Federacije i Republike Srpske pri čemu je proširen pravni aspekt – vladavina zakona i dopunjene banke odnosno kontrola i nadzor stabilnosti banaka“.

– Jedino što je još uvijek draft, pa ne možemo diskutirati o draftu. Kada bude gotovo svakako ćemo objelodaniti to. Također, pojavile su se informacije da smo sve to potpisali, što nije tačno. U tome jest problem što reformska agenda nije potpisana – naglasio je Novalić.

Predsjednik Federacije Marinko Čavara za Fenu je prokomentirao predloženo izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, govoreći da je to „u stilu SDP-a, od formiranja neustavne Alijanse 2001. godine, pa neustavne Platforme, pa pokušaja smjene Vlade 2012. pa do sada ponovo“.

– Očito da toj stranci nije u cilju rad, nego samo nered. Mene to zabrinjava u ovoj situaciji u kojoj svi trebamo dati maksimalan doprinos u provođenju reformi. Čini mi se da bi SDP pravio neke nove reforme i neke promjene vlasti na način na koji bi to samo zakočilo sve procese u Federaciji BiH – rekao je Čavara.

cavara

Smatra da se što prije treba pristupiti reformskoj agendi, dodajući da „to nije stvar samo poziciji, već svakog građanina ove države, zastupnika u oba doma Federalnog parlamenta“.

Odgovarajući da li podržava inicijativu, za koju postoji više od 20 potpisa delegata Doma naroda da ovaj dom održi vanrednu sjednicu o temi „Reformska agenda“, kazao je da ne misli da se treba sazivati vanredna sjednica, te poručio da Vlada FBiH što prije pripremi akte, koji trebaju doći na Parlament FBiH i da se o njima odredi.

U skladu sa odredbama članova 124. do 127. regulisana je procedura izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, a u članu 124. navedeno je da „najmanje 20 delegata u Domu naroda mogu pokrenuti prijedlog za glasanje o povjerenju Vladi FBiH“.

Na osnovu ove odredbe više od 20 delegata u Domu naroda pokrenuli su Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH iz razloga što sastav Vlade FBiH u posljednjih mjesec dana ne odražava volju parlamentarne većine u Parlamentu FBiH.

Ovaj razlog na sjednici danas je naveo delegat Kluba Srba Slaviša Šućur, koji je istakao i druge razloge, a to su: članovi Vlade ne prisustvuju sjednicama i zato nisu akteri parlamentarnih debeta i konstruktivnih diskusija koje bi omogućile efikasniji rad Vlade, neobzirni odnos prema penzionerima i svjesno urušavanje PIO/MIO fonda i konstantan ignorantski odnos prema Parlamentu FBiH kod donošenja ključnih odluka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.