Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić predstavio reformsku agendu parlamentarcima

fadil novalic

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić predstavio je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu za period od 2015. do 2018. ističući da FBiH namjerava graditi svoj prosperitet na zdravim temeljima.

Dodao je da se naša ekonomska politika predugo zasnivala na prevelikom zaduživanju i neracionalnoj potrošnji, te da Agenda ima za cilj ostvarivanje ekonomskog rasta i rasta zapošljavanja, a da njeno provođenje počinje odmah i bez odlaganja.

Novalić je istakao da Agenda sadrži konkretne smjernice za ekonomske reforme, a da će značajan napredak u njenom provođenju biti potreban za aplikaciju za članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Naveo je da je o proritetima Agende razgovarano s međunarodnim finansijskim institucijama u prethodnom periodu.

Novalić je precizirao da je Agenda podijeljena na šest poglavlja – javne finansije, poslovni ambijent, tržište rada, reformu socijalne zaštite, vladavinu prava, te reformu javne uprave.

Poslanik SDP-a Nermin Nikšić istakao je da je jasno da su nam potrebne reforme ali to ne znači da poslanici trebaju podržati sve što im bude servirano po principu uzmi ili ostavi.

Izrazio je zabrinutost što Agenda “na mala vrata” obavezuje na povećavanje PDV-a do kraja 2015. i rasprodaju javnih dobara, dok je borba protiv kriminala i korupcije samo deklarativna.

Nikšić je naglasio da su spremni raditi na provođenju Agende ali na principima međusobnog uvažavanja i dogovaranja a nikako po diktatu, te da podržavanje reformi ne znači da moraju neselektivno podržati sve što se pojavi u parlamentarnoj proceduri.

Poslanik SBB-a Nasir Beganović Agendu je nazvao spiskom lijepih želja aktuelne vlasti.