Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Predstavnički dom treba što prije zasjedati radi zaduženja od MMF-a

cvijanovic zvizdic novalic pres (2)

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH treba što prije zasjedati da bi se usvojila, u vidu prijedloga, odluka o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) – izjavio je danas Feni federalni premijer Fadil Novalić.

Potvrdio je da se navedena odluka mora usvojiti „ne zato što bi nam trebao novac“, nego zato što se na „novac koji leži mora platiti zatezna kamata“.

– Izvjesnije je da će Predstavnički dom zajedati naredne, nego ove sedmice – kazao je za Fenu predsjedavajući tog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Najavio je da će rukovodstvo doma 12. i 13. oktobra održati konsultacije s predsjednicima klubova i definirati naredna zasjedanja.

– U tom pogledu imali smo molbu od zamjenika predsjedavajućeg doma Mladena Boškovića da to malo prolongiramo što je potvrdio Klub HDZ-a BiH, ali ne vidim za sada ništa sporno osim toga da se situacija malo slegne i da krenemo raditi – dodao je Mušić.

Federalna vlada predložila je Parlamentu FBiH donošenje odluke o prihvatanju zaduženja Federacije po Proširenom aranžmanu s MMF-om u iznosu do 295.361.333,00 SDR ( 720.224.000,00 KM), što iznosi dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 443.042.000,00 SDR ( 1.080.336.000,00 KM).

Sredstva kredita trebaju se koristiti za pomoć u provedbi ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja: intenziviranje reformi s ciljem unapređenja poslovnog okruženja da bi se privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećao potencijal za rast ekonomije.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije da bi se osiguralo kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.