Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić radnicima “Krivaje”: Okolnosti oko prodaje imovine preduzeća istražuje FUP

BiH

krivaja novalic (5)
Foto: Fena

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić jutros je, obraćajući se radnicima preduzeća “Krivaja-Mobel” u stečaju, istakao je da je Vlada FBiH pokrenula aktivnosti na utvrđivanju svih okolnosti oko prodaje imovine tog preduzeća. Novalić je saopštio i to da se u proces utvrđivanja mogućih nezakonitosti prilikom prodaje imovine Krivaje uključila i Federalna uprava policije, javlja BHRT.

Bivši radnici preduzeća Krivaja Mobel, koji su ove sedmice blokirali sve ulaze i izlaze iz Zavidovića i danas nastavljaju s protestom.

Radnici protestima nastoje skrenuti pažnju javnosti i odgovornih na težak položaj u koji su dovedeni nakon što je Kantonalni sud u Zenici odbio njihov zahtjev za raskid kupoprodajnog ugovora sa oratčkom grupom.

Oni smatraju da je u postupku provedbe ugovora, kojim je 2014. godine osiguran kredit od Razvojne banke u iznosu od 6,5 miliona maraka uz obavezu zapošljavanja 800 radnika, počinjen kriminal. Radnici tvrde da su zbog toga ostali bez posla i da je preduzeće ugašeno.

“Prema tužilaštvu je otišao niz krivičnih prijava koje niko do sada nije procesuirao i niko o njima nije ni raspravljao. Kroz te prijave bio bi riješen slučaj Krivaje. Ako to ne urodi plodom i ako institucije, tužilaštva, Vlada Kantona, Federacije ne pokušaju nači rješenje za Krivaju Mobel u stečaju, radnici će biti prisiljeni da mjerama daleko drastičnijim, blokadom magistralnog puta M17 i Vlade Federacije dođu do svoga cilja”, rekao je ranije predstavnik bivših radnika „Krivaja Mobel“ u stečaju Ramiz Mujić.

Postoje određene informacije da postoji interes potencijalnih investitora za ponovno pokretanje proizvodnje u Krivaji.

Radnici Krivaje u štajku su još od decembra 2015. godine.