BiH

Nakon pisanja Žurnala

Novalić razriješio dužnosti svog savjetnika Muhameda Gurbetu

26/09/2019

Uradio sam ovo nakon današnjih saznanja iz predostrožnosti, jer Vlada FBiH nema nadležnosti da provjerava zvanične dokumente iz pravosudnih institucija

Federalni premijer Fadil Novalić razriješio je danas s mjesta savjetnika Muhameda Gurbetu nakon informacija iznesenih u javnosti vezanih za njegovu osuđujuću prošlost.

– Nikad nisam bio upoznat s tim da je on osuđen, a jednostavno nisam ni posumnjao, jer je on čak dostavio i uvjerenje Suda sa pečatom i potpisom kojom se naglašava da nije osuđivan. Uradio sam ovo nakon današnjih saznanja iz predostrožnosti, jer Vlada FBiH nema nadležnosti da provjerava zvanične dokumente iz pravosudnih institucija. Gurbeta od danas više nije moj savjetnik, kazao je federalni premijer.

U zvaničnoj dokumentaciji koju je Gurbeta dostavio nalazilo se i Uvjerenje izdato od Općinskog suda u Sarajevu u kojem je navedeno da pred sudovima na području Bosne i Hercegovine protiv njega nije podignuta optužnica koja je stupila na pravnu snagu, odnosno nije potvrđena optužnica kao i da nije izrečena osuđujuća presuda za krivično djelo sa propisanom kaznom zatvora do pet godina ili novčanom kaznom kao glavnom kaznom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.