Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić s ekipom filma “Biografija slike”

novalic_haviv

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, ekipu koja snima dokumentarni film “Biografija slike”, predvođenu svjetski poznatim američkim ratnim fotoreporterom Ronom Havivom.

Za potrebe ovog dokumentarca, premijer Novalić je, na osnovu Havivovih fotografija snimljenih tokom rata u našoj zemlji, govorio o sjećanjima na tragičnu prošlost i porukama za budućnost Bosne i Hercegovine. Među tim fotografijama je, po brutalnosti prizora i simbolici, vjerovatno najpoznatija ona snimljena početkom rata u Bijeljini, na kojoj su prikazani vojnici dok na ulici nogama udaraju ubijene članove jedne porodice, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

– Danas smo, srećom, daleko od onoga što prikazuje ova fotografija. To je brutalna scena u brutalnom vremenu i prizor kojem se nikada ne smijemo vratiti – kazao je premijer Novalić.

Komentirajući značaj sudskih procesa koji se protiv ratnih zločinaca vode pred domaćim i međunarodnim sudovima, federalni premijer je kazao da ta suđenja i presude ne mogu iz naših glava izbaciti ratne traume, ali mogu zločincima dati do znanja da ih na kraju uvijek čeka pravda.

Inače, ratne fotografije koje je Ron Haviv snimio u Bosni i Hercegovini obišle su cijeli svijet, svjedočeći o strahotama kroz koje su prolazili građani naše zemlje. Cilj novog Havivovog projekta, filma “Biografija slike”, jeste da ponovo svijet podsjeti na ta ratna stradanja i da od zaborava sačuva uspomene na tragične ratne događaje. Haviv očekuje da će film “Biografija slike” publici biti predstavljen 2018. godine, navodi se u saopćenju.