BiH

online sastanak

Novalić s kantonalnim premijerima: Uskoro zajedničke mjere na području cijele FBiH

22/03/2021

Uslijed povećanja broja oboljelih u svim kantonima su pooštrene mjere u skladu s preporukama kriznih štabova, ali situacija nije ista u svim kantonima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i njegovi zamjenici Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su danas online sastanak s kantonalnim premijerima, kako bi, u skladu sa dogovorom s jučerašnjeg sastanka, harmonizirali dalje zajedničko djelovanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijeri su, iznoseći najnovije podatke o broju oboljelih ukazali da se radi o povećanom broju pacijenata kojima je neophodna hospitalizacija, dok broj zaraženih u većini kantona još nije dostigao broj zaraženih koji je u Federaciji BiH bio najveći u vrijeme drugog vala pandemije, krajem novembra prošle godine, naveli su iz Vlade FBiH.

Uslijed povećanja broja oboljelih u svim kantonima su pooštrene mjere u skladu s preporukama kriznih štabova, ali situacija nije ista u svim kantonima.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je predložio da se na nivou FBiH usklade mjere o ograničenju kretanja roba i ljudi, odnosno da se pokuša uskladiti rad ugostiteljskih objekata zbog “prelijevanja ljudi iz kantona u kanton“ što doprinosi povećanju širenja zaraze koronavirusom, a ostale mjere da donose kantoni u dogovoru s kriznim štabovima, a što su podržali i ostali učesnici sastanka, ističu iz Vlade FBiH.

Zbog velikog pritiska na bolnice, pogotovo u Bosanskopodrinjskom, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu, ukazano je na potrebe stručnog kadra, određenih lijekova i medicinske opreme, ali i na eventualne probleme s dovoljnim količinama kisika.

Na sastanku je razgovarano o lockdownu, pooštravanju mjera, ali i provođenju izrečenih mjera. Većina premijera se složila da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika. Pomenuto je i da je FBiH već jednom imala potpuni lockdown, ali da se to različito poštovalo u kantonima zbog čega su se svi složili da je neophodno obezbjediti provođenje postojećih mjera.

Na kraju sastanka federalni premijer Novalić je, sublimirajući prijedloge i preporuke, usaglasio s kantonalnim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama, te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi. O ovome, kao i ostalim konkretnim prijedlozima kantona, preporuke će sutra ujutro pripremiti Novalić zajedno s Milićević i Drljačom, te u dogovoru s Kriznim štabom uputiti ih na usvajanje Vladi FBiH.

Sastanci premijera i dopremijera bh. entiteta FBiH, kako je danas dogovoreno, održavat će se svakog ponedjeljka s kantonalnim premijerima, kako bi se odluke donosile sinhronizirano i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, zaključeno je iz Vlade FBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.