Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Sarajevo i Beograd povezati trasom preko Tuzle

fadil_novalic12

Oštro sam protiv prijedloga odluke da se odbaci trasa preko Tuzle. Ja sam oštro protiv toga, ne samo što dolazim iz tog kraja, mislim da je sasvim racionalno povezati Beograd i Sarajevo preko Tuzle, jer se Tuzla nalazi na polovini tog puta – izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić za Al Jazeera Balkans govoreći o planiranoj izgradnji brze ceste Sarajevo-Beograd.

Novalić ističe da je tuzlanska regija prilično izolirana, a radi se, podsjeća premijer, o najpotentnijem i najmnogoljudnijem kantonu u BiH, gdje živi oko 600.000 ljudi. Smatra da bi ovakvo rješenje trebalo biti prihvatljivo i drugom entitetu.

-I Republici Srpskoj bi ova trasa bila od koristi, jer u Semberiji živi oko 300-400 hiljada ljudi, a ne treba zaboraviti ni Brčko distrikt kao vrlo važnu stratešku točka, kao i Posavski kanton – kazao je Novalić, najavljujući razgovore o toj temi s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović.

Poručuje da je ova trasa koja povezuje skoro milion ljudi kraća i financijski isplativija od moguće trase preko istočne Bosne i zapadne Srbije.