BiH

Sud BiH

Novalić, Solak, Hodžić i Milićević se izjašnjavaju o krivici

26/01/2021

Sud BiH je 30. decembra 2020. godine, u ovom predmetu potvrdio uređenu optužnicu Tužilaštva BiH od 22.decembra 2020. godine

U Sudu BiH u petak je zakazano ročište u predmetu “Novalić Fadil i dr”, objavljeno je na stranici Državnog suda. Riječ je o ročištu po optužnici Tužilaštva BiH, a koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, plaćenih 10,5 miliona maraka iz budžeta Federacije BiH. Dio optužnice odnosi se I na nabavku zaštitne opreme protiv pandemije Covid 19 u vrijednosti 2,9 miliona maraka.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

U ovom slučaju optuženi su Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrena malina“ i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević,a optužnicom je obuhvaćena i kompanija “Srebrena malina”.

Kako je Fokusu potvrđeno u Odjelu za informisanje Suda BiH na ročištu zakazanom za petak u ovom predmetu, optuženi bi se trebali izjasniti o navodima iz optužnice.

Sud BiH je 30. decembra 2020. godine, u ovom predmetu potvrdio uređenu optužnicu Tužilaštva BiH od 22. decembra 2020. godine protiv optuženih zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, te krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Podsjećamo, premijer Fadil Novalić je 25. aprila prošle godine na Aerodromu Sarajevo uz prisustvo nekoliko odabranih medija, dočekao avion koji je dopremio 80 respiratora za koje se tvrdi da su kupljeni i dovezeni iz Kine. Tada je rekao da je riječ o “samom vrhu ponude u toj branši” i da se na te respiratore “istovremeno mogu prikopčati dva pacijenta”.

Dva dana poslije, tačnije 27. aprila Fokus je objavio priču u kojoj smo otkrili da je respiratore nabavila firma koja se bavi uzgojem i preradom voća, “Srebrena malina”, a naknadno je potvrđeno iz Agencije za lijekove i medicinske sredstva BiH da ta firma nije imala dozvolu za uvoz medicinskih sredstava nego joj je ta dozvola odobrena retroaktivno.

U međuvremenu Kantonalno tužilaštvo Sarajevo otvorilo je istragu o ovoj nabavci koju je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Tokom višemjesečne istrage Tužilaštvo BiH je saslušalo desetine svjedoka u ovom predmetu, nakon čega je podignuta, a potom i pred Sudom BiH potvrđena optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića, Milićević i firme “Srebrena malina”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.