Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Uhvatili smo se ukoštac s problemima koji društvo tište 20 godina

BiH

novalic

Problemi u koaliciji su bili vezani za kadrovska pitanja i to nije nikakva tajna. Ja sam prošle sedmice imao jednu poštenu ponudu, a to je da se do kraja mandata ne bavimo imenovanjima i, kao što vidite, nakon toga smo uspjeli dogovoriti redovnu sjednicu, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” federalni premijer Fadil Novalić.

Upitan da li će Vlada sad, kad se vratila redovnom radu, otvoriti i kadrovska pitanja i koja, te šta će biti sa zahtjevom za poništenje konkursa za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave Federacije BiH, premijer Novalić je rekao da je pitanje direktora Porezne uprave u ovom trenutku na sudu, jer je Šerif Isović podnio prijavu vezanu za poništavanje konkursa.

– Mi kao izvršna vlast ne smijemo, a niti možemo da se miješamo u rad pravosuđa. Koristim se prilikom da još jednom pohvalim sve poreske inspektore na rezultatima koje su dali u zadnjih nekoliko godina otkako je na čelo ove institucije došao Šerif Isović – rekao je on.

Novalić je, također, prokomentirao i posljednji CCI-jev izvještaj “Stanje nacije” koji pokazuje da je Federacija BiH dosad provela 46 posto mjera iz Reformske agende, ocijenivši da to nije mali rezultat, pogotovo kad se uzme u obzir težina provedenih reformi.

– Naša vlada se uhvatila ukoštac sa problemima koji su naše društvo tištali posljednjih dvadeset godina. Mislim tu prije svega na Zakonu o radu i na reformu penzionog sistema. Nijedna vlada prije nas nije provela toliko zahtjevne reforme u tako kratkom roku. Moram istaći da ja lično cijenim rad CCI-ja i mislim da su solidan korektiv društva, s tim da ponovo prave greške korištenjem metoda analiza koje ne mogu dati kvalitativne rezultate, nego se više bave kvantitativnim rezultatima. Moramo znati da od 61 mjere unutar Reformske agente, imamo 17 mjera koje su u kontinuiranom procesu koji ima početak, ali nema kraj, tako tih 17 mjera CCI ne računa kao završene. Kao primjer, jedna od tih mjera je suradnja policijskih agencija sa Interpolom na aktivnostima sprečavanja terorizma. Tako da, ako uključimo i ovih 17 mjera, onda dobijamo 67 posto provođenja mjera – kazao je Novalić.

Naveo je da je zapravo ostao jedan dio Reformske agende koji se tiče vladavine prava i borbe protiv korupcije “i tu smo dobrim dijelom uradili naš dio posla”.

– Postoji zastoj u provođenju reformi, ali on je vezan za različite blokade koje su se pojavile u Parlamentu i, da budemo pošteni, nije krivica uvijek na odnosima unutar koalicije. I opozicija se svojim politikantskim inicijativama potrudila da nam oteža posao što je više moguće – rekao je, između ostalog, premijer Novalić za “Oslobođenje”.