Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Ulazimo u vrijeme intenzivnog rada na reformama

fadil novalic

Mislim da sada ulazimo u jedno skroz drugo vrijeme, a to je vrijeme intenzivnog rada na reformama, izjavio je u intervjuu za današnji “Avaz” federalni premijer Fadil Novalić.

Novalić je za Avaz iznio svoju viziju budućeg djelovanja Vlade FBiH te je, bez zadrške, prokomentirao već pokrenute procese koji su izazvali dosta polemike u javnosti.

– Zajedno s kolegama iz SBB-a, delegati Doma naroda FBiH danas (jučer, op. a.) za nekoliko sati usvojili su 15 zakona i odluka. To govorim jer je nedavno samo za usvajanje Zakona o radu bilo potrebno 16 sati. Vidite o kakvom se olakšanju radi. Očekujem da će, kada se dođe do konačnog dogovora o pozicijama u izvršnoj vlasti, sve to dobiti još jednu stabilniju dimenziju – kazao je Novalić.

Komentirajući stanje u ministarstvima koja je, praktično, napustio DF, stranka koja se povukla iz vlasti, premijer Novalić je kazao da su tri ministarstva, gdje ministri iz te stranke više ne rade, realno zapuštena.

– Donekle smo uspjeli pokriti rad jedino Ministarstva energije, rudarstva i industrije. Iskreno, radujem se da će ti resori konačno biti popunjeni – kazao je on.

Na kraju je garantirao da do kraja godine penzije neće kasniti ni dana od utvrđenih rokova.

– Koristili smo mehanizam prijevremenog plaćanje od onih koji su zainteresirani da budu u ovom sistemu, a to su banke i “BH Pošta”. U tom smislu, preko banaka za isplatu penzija ide više od 80 miliona, a 69 miliona KM za isplatu ide preko “BH Pošte”. Zato se ovo preduzeće ponudilo da promijeni statut da može parirati bankama, jer su penzioneri sigurni klijenti. Ali, svakako će uslijediti nova zakonska rješenja i rješavanje deficita u Zavodu – rekao je premijer Novalić.