Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić zadužen da hitno sazove sjednicu Skupštine Razvojne banke FBiH

BiH

vlada_136_foto1

Na današnjoj 138. sjednici Vlade FBiH, koja je održana u Sarajevu usvojen je Plan i program rada Agencije za privatizaciju za 2018., u kome nije predviđena privatizacija telekoma u 2018. godini. Informacije koje su se pojavile u medijskom prostoru vezano za dubinsku analizu kao isključivi instrument prodaje telekoma su stoga isključivo špekulativne prirode, rečeno je na sjednici Federalne vlade.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o zaštiti na radu, koji uređuje prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i radnika u vezi s provođenjem i poboljšanjem sigurnosti i zaštite zdravlja radnika na radu, kao i opća načela prevencije, te sistem pravila sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, čijom se primjenom postiže sprječavanje povreda na radu, nastanak profesionalnih oboljenja i drugih oboljenja u vezi s radom, kao i zaštita radne okoline.

S ciljem provedbe presude Ustavnog suda BiH od 30.1.2013. godine, Vlada Federacije BiH danas je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Vlada FBiH je donijela Uredbu o uspostavljanju maloljetničkog zatvora u Orašju.

Maloljetne osobe osuđene na kaznu maloljetničkog zatvora, koju su izrekli sudovi u Federaciji BiH, izdržavat će kaznu u posebnom Odjeljenju za maloljetnike u ovom kazneno-popravnom zavodu.

Prihvaćena je informacija o problemima u poslovanju Razvojne banke FBiH, koju je pripremilo Frederalno ministarstvo finansija, i zadužen federalni premijer da, kao predsjednik Skupštine ove banke, u skladu sa Zakonom definiranim ovlaštenjima, hitno sazove sjednicu Skupštine RBFBiH. Skupština bi razmatrala izvještaj o poslovanju Razvojne banke za 2016. godinu i imenovala nedostajućeg člana Nadzornog odbora u skladu s provedenom procedurom.

Nadzorni odbor Razvojne banke zadužen je da postupi po zaključcima Vlade Federacije BiH i hitno imenuje vršioce dužnosti izvršnih direktora.

U današnjoj raspravi je naglašeno da su Vlada Federacije BiH, u funkciji Skupštine Razvojne banke BiH, kao i federalni premijer, ujedno i predsjednik Skupštine ove banke, do sada poduzimali neophodne aktivnosti za otklanjanje uočenih nepravilnosti u radu, a s ciljem osiguranja zakonitosti rada Banke i svih njenih organa, te će u tom pravcu istrajati koristeći sva ovlaštenja i raspoložive mogućnosti.

Data je saglasnost na Plan poslovanja JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu kojim su planirane investicije od 93,78 miliona KM.