Novalić: Zainteresirani smo za stručnu pomoć MMF-a i Svjetske banke 

fadil_novalic

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je za Fenu da su se njegovi sastanci sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke proteklih dana u Washingtonu odnosili prije svega na stručnu pomoć reformama u Bosni i Hercegovini.

-Kao što sam u više navrata naglašavao, međunarodne financijske institucije već odavno nam pružaju podršku kroz svoje eksperte i jako cijenimo njihove savjete i sugestije. Iako kad govorimo o, na primjer, MMF-u javnost obično misli na povoljne kredite, smatram da je upravo pomoć međunarodnih stručnjaka do sada najviše doprinijela pozitivnim promjenama u našoj privredi. Financijska pomoć međunarodnih institucija je kratkoročno rješenje. Moja vlada i ja smo opredeljeni za pronalazak dugoročnih i sistemskih načina pokretanja rasta naše privrede. Tu prije svega mislim na mjere iz Reformske agende, uz pomoć kojih smo uspjeli da u značajno promijenimo ekonomsku sliku Federacije – kazao je Novalić

Bitno je istaći, kaže premijer, da Reformska agenda ne uključuje samo ekonomske reforme.

– Znajačan dio našeg rada je posvećen jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije. Upravo u ovoj oblasti puno nam znači podrška naših partnera iz MMF-a i Svjetske banke, dakle institucija koje posebnu pažnju obraćaju na transparentnost i otvorenost reformskih procesa – zaključio je Novalić u izjavi za Fenu.