BiH

Premijer u TK

Novalić: Zbog razuđenog zdravstvenog sistema vakcinacija ide sporo

23/07/2021

Dogovorena je pomoć Tuzlanskom kantonu u istom iznosu kao i prošle godine, u iznosu oko 38,9 miliona KM, a Vlada FBiH je preuzela odgovornost i najavila pomoć obrtnicima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i minsitar za izbjegla i raseljena lica FBiH Edin Ramić, zajedno sa delegacijama direkcije JU”Autoceste FBiH” i “Ceste Federacije BiH”, posjetili su danas Tuzlanski kanton.

Kako je kazao premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, Novalićeva i Ramićeva posjeta je u stvari osnaživanje dogovora o značajnim temema za taj kanton.

– Razgovarali smo o putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona. Mi nemamo niti jedan metar autocesta, niti brzih cesta. S druge strane, imamo najmanje kilometara magistralnih cesta u odnosu na broj stanovnika u FBiH. Druga tema o kojoj smo razgovarali je održavanje likvidnosti budžeta TK do kraja godine i osnaživanja pomoći privrednim subjektima i obrtima u održavanju njihovih likvidnosti. Tu se radi o subjektima koji su imali poteškoće u vremenu pandemije – kazao je Hodžić.

Ističe da su intevizirani razgovori o putnim pravcima Tuzla – Brčko – Orašje, a potom Tuzla – Sarajevo.

– Govorili smo o modelima izgradnje i načinima finansiranja izgradnje autoputa Tuzla – Brčko, te o modernizaciji magistrale Tuzla – Sarajevo. Razgovarali smo i o aktualiziranju projekta željezničkog povezivanja na pravcu Tuzla – Sarajevo. Predstavnici Autocesta FBiH i Cesta FBiH su nam objasnili kako to najbolje možemo učiniti – objasnio je premijer TK.

Dogovorena je pomoć Tuzlanskom kantonu u istom iznosu kao i prošle godine, u iznosu oko 38,9 miliona KM, a Vlada FBiH je preuzela odgovornost i najavila pomoć obrtnicima.

– To je značajan doprinos Vlade FBiH prema Tuzlanskom kantonu. Finansijska podrška nije samo stvar izlaza iz pandemije, već i činjenica da u ranoj postpandemijskoj fazi TK ima najbržu stopu rasta izvoza i mi to nastojimo osnažiti, da TK bude lokomotiva koja će pokrenuti i ostale kantone – dodao je Hodžić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ističe da su na tehničkom sastanku definisani pravci kojima će se pristupiti projektima u kojima učestvuju Vlada Tuzlanskog kantona i Vlada FBiH.

– Radi se o putnoj deblokadi TK, finansijskoj pomoći, te namjerama Vlade FBiH da pomogne rad i restruktuiranje jednog od najznačajnijih kliničkih centara u BiH u koji je već uložila desetine miliona KM. U takvim projektima dužno smo se ujediniti s partnerima iz TK. U TK moramo raditi na modernizaciji putne komunikacije, a sve to dolazi u vrijeme kada privodimo kraju projektne i ugovorne aktivnosti na Koridoru 5c – rekao je Novalić.

Naglašava da je Tuzlanski kanton najbrže rastući i najbrže sanira posljedice pandemije koronavirusa, a Vlada FBiH će izvoz iz TK potpomoći narednim transferima.

– Prošle godine smo to uradili sa 73 miliona KM, od čega je 38,9 išlo u budžet, a ostatak privredi, a sada ćemo to ponoviti, samo će se uložiti u obrte i izvoznike koji nisu dobili sredstva prošle godine. Također, pripremamo zakon o roditeljima negovateljima koji će najvjerovatnije biti usvojen iduće sedmice, gdje će od 500 do 800 osoba biti uposleno po osnovu skrbništva nad svojom djecom o trošku Federacije BiH – dodaje Novalić.

Novalić se osvrnuo i na proces vakcinacije u BiH, potvrdio da se u našoj zemlji trenutno nalazi 1.600.000 doza vakcina, ali je naglasio da zbog “razuđenog zdravstvenog sistema vakcinacija ide sporo”.

Najavio je ulazak velikog broja vakcina u narednih petnaestak dana, te dodao da Vlada FBiH za ovaj entitet pravi novi plan vakcinacije koji bi trebao ubrzati cijeli proces imunizacije stanovništva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.