AFERA RESPIRATORI

Novalićev šef kabineta o Solaku: Ograničen k’o balkon, al’ vozi novog “Touarega”

dsfdsfdsfds

Tužilaštvo BiH počelo s izvođenjem dokaza koji svjedoče o dogovorima za smjenu Kriznog štaba i o tome kako je “Srebrena malina” ušla u posao nabavke medicinske opreme. Iz poruka objavljenih danas u sudnici Suda BiH vidljivo je da je i sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić imala utjecaja na smjenu Federalnog štaba Civilne zaštite u martu prošle godine

Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi” koji se odnosi na nabavku 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM u aprilu prošle godine. Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Tužilaštvo BiH je danas počelo s izvođenjem dokaza koji se odnose na anlizu koju je sačinila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a s obzirom na to da je takvih dokaza oko 250 oni će biti prezentirani na još dva ročišta, od kojih je naredno već sutra.

KALAJDŽIĆ: MUJICA SE PRODAJE ZA 100 MARAKA

U današnjem toku postupka, tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić otpočeli su sa hronološkim prikazom dokumenata iz marta prošle godine i odlukama Vlade FBiH u vezi sa borbom protiv pandemije korona virusa. Danas je malo govora bilo o respiratorima, ukoliko se izuzmu navodi Tužilaštva BiH da nije bilo potrebe za suspenzijom zakonskih procedura u vezi s ovom nabavkom.

U ovoj fazi izvođenja dokaza Tužilaštvo BiH bavilo se više izvođenjem dokaza u vezi s uključivanjem firme “Srebrena malina” u poslove nabavke druge opreme.

Ono što je evidentno, a proizilazi iz danas prikazanih dokaza čije je izvođenje proteklo uz brojne prigovore odbrane optuženih, jeste to da Tužilaštvo BiH želi dokazati da se grupa ljudi predvođena premijerom Fadilom Novalićem i Fahrudinom Solakom udružila kako bi određene poslove nabavki za borbu protiv korona virusa dobila firma “Srebrena malina”.

Prema prikazanim dokazima i pojašnjenjima tužitelja u tom cilju je prvo dogovarana izmjena sastava Federalnog štaba Civilne zaštite, koji je do 25. marta, prošle godine brojao 21 osobu, a potom je taj broj reduciran na njih sedam.

U sudnici je u vezi s tim danas prikazana Viber prepiska koju su u grupi pod nazivom “Gensek” vodili premijer Fadil Novalić, generalna sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić i Hasan Ganibegović bivši šef kabineta premijera Novalića.

U toj prepisci od 24. marta njih troje govore o potrebi smjene Federalnog štaba Civilne zaštite. Također, oni spominju i ministricu finansija Jelku Milićević i Fahrudina Solaka, a Novalić je tada napisao:

– Imamo najbolji budžet u državi i dato je da njim upravlja Jelka – dok mu Edita Kalajdžić odgovara: “Moramo smijeniti Krizni štab”.

U daljoj komunikaciji premijer Novalić kaže “Ako Solak ne promijeni poslovnik, možemo se slikati”, a Edita Kalajdžić na to piše: “Ma, mijenjat ćemo i Solaka”.

Potom Hasan Ganibegović za Solaka piše: “Ograničen k’o balkon, al’ vozi novog ‘Touarega'”, a Kalajdžić piše: “Dok on dokaže da je u pravu, mi ćemo se izvući iz krize”, na što Ganibegović konstatira: “K’o da je komandant NATO-a”.

Potom Novalić za Solaka piše: “On jadan ni ne zna da ne odlučuje ništa, a mogu misliti šta Hrvati misle, evo još jedan u nizu glupih Bošnjaka”.

Kalajdžić na to piše: “Mujica se prodaje za 100 maraka”.

Nakon što je na grafoskopu prikazana ova prepiska tužilac Džermin Pašić je prikazao dokumentaciju iz koje se vidi da je već sutra, 25. marta izmijenjen sastav Federalnog štaba Civilne zaštite te da je Solak postavljen za načelnika, a Milićević za komandanticu Štaba.

SOLAK: BIO MI JE FIKRET JUTROS…

Tužilac je prikazao i dokaz da je tog dana, u večernjim satima, zabilježen telefonski razgovor između Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”. Razgovor su počeli u 21:30 sati trajao je 6 minuta i 59 sekundi.

Već sutradan iz “Srebrene maline” na adresu Federalnog štaba civilne zaštite stiže ponuda za nabavku zaštitnih maski, a u e-mailu je navedeno da ponuda stiže “shodno telefonskom razgovoru” .

Nakon toga, tačnije 2. aprila iz Ureda premijera na adresu “Srebrene maline” poslan je e-mail u kojem je pisalo “u skladu s dogovorom, a po nalogu premijera”. U tom dopisu bio je zahtjev za nabavkom medicinske opreme i sredstava, a za koji je tužilac Pašić kazao da količinom, cijenom i vrstom opreme odgovara planu potreba koji je ranije sačinio Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Pašić je naglasio da je Hodžić nudio nabavku te opreme, a da u to vrijeme nije imao na skladištu tu robu, niti je imao eventualni dogovor sa nekim od koga bi je mogao nabaviti.

Istog dana Hodžić prema prikazanom dokazu ostvaruje Whatsapp komunikaciju s osobom inicijala K.M., a čiji identitet tužitelj nije htio otkriti, jer je najavio da će ta osoba biti pozvana u svojstvu svjedoka. Dokument koji je Hodžić toj osobi uz riječi “ovo i to odmah” poslao tog dana bit će prikazan naknadno.

Istog dana, kada je dobio e-mail iz Ureda premijera, Hodžić je na Ured poslao svoju ponudu za nabavku maski, zaštitnih odijela i druge opreme.

Već narednog dana Hasan Ganibegović šalje Solaku putem Vibera poruku s Hodžićevom ponudom, a Solak odgovara:

“Bio mi je Fikret jutros… Gledali smo i ovo svakako. Nije ovo dobro sračunato. Nije 3,9 miliona, već 4,2 miliona. Ne treba nam ovoga jer sam kupio vizire i naočale. Možda od njega uzmem maske FFP2 i odijela. Našao sam ih jeftinije pa ćemo vidjeti”.

Nakon toga, prikazana je Viber komunikacija Hasana Ganibegovića i Fadila Novalića od 27. aprila, a u tim porukama Ganibegović pita: “Hoćemo li prebaciti pare za zaštitnu opremu, odijela i ostalo?”. Novalić: “Zar nije prebačeno?”. Ganibegović: “Možda jeste Civilnoj zaštititi, ali nije “Malini”. Novalić: “Koliko para”, Ganibegović: “2,9 miliona”. Novalić: “Čekaj da provjerim sa Solakovim ljudima”. Odmah zatim Novalić piše: “Nije prebačeno”.

Izvođenjem ovog dokaza, današnje ročište je prekinuto i bit će nastavljeno sutra.

Inače, na izvođenje skoro svakog dokaza, odbrana optuženih je danas imala prigovore, čak i u trenucima kad bi tužitelji tek počeli s pojašnjenjem, neki od advokata bi ih prekinuo. Tužilac Pašić je više puta konstatirao “da to odbrana radi svjesno i namjerno”, jer ih navodno želi dekoncentrisati.

Advokatica Vasvija Vidović, apelirala je na Sudsko vijeće da reagiraju, te “da tužitelji prestanu vrijeđati odbranu”, uz obrazloženje da ona ima dovoljno iskustva da zna šta je prigovor, te da ne smatra da je tužitelj u ovom predmetu nečemu može naučiti.