BiH

nastavljaju proteste

Novalićeva vlada formirala pregovarački tim, rudari ne odustaju od svojih zahtjeva

24/11/2021
Foto: Anadolija

Dio rudara noć je proveo ispred zgrade Vlade FBiH, gdje su probdjeli uz zapaljene vatre i ogrnuti u deke koje su im dostavljene

Vlada Federacije BiH sinoć je na hitnom sastanku povodom štrajka i zahtjeva rudara sedam rudnika u FBiH donijela odluku o formiranju pregovaračkog tima za razgovore sa predstavnicima rudara.

Nakon sastanka premijer FBiH Fadil Novalić je kazao kako je sazvao sastanak sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede BiH i Upravnog odbora te da su pozvali i Sindikat rudara.

– Želio sam čuti šta je tačan problem i nažalost nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem – kazao je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao kako su na sastanku iznijeli zahtjeve sindikata te analizirali svaki od osam istaknutih zahtjeva.

– Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps – kazao je federalni ministar, istaknuvši kako su neki od zahtjeva prihvatljivi odmah ali i da dalje treba pregovarati.

– Zahtjev za smjenu direktora rudnika su neprihvatljivi i tu se treba razgovarati. Zadnja dva oglasa za prijem direktora nije se niko prijavio. Iz ostalih tačaka će doći možda neka druga rješenja – rekao je ministar Džindić.

Iza rudara duga i hlada noć

Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, nastavljaju proteste ispred zgrade Vlade FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim položajem.

Rudari su se okupili u utorak prijepodne kako bi iskazali nezadovoljstvo pravilnicima o platama i radnom učinku te traže utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u entitetu Federacija BiH. S obzirom da im tokom jučerašnjeg dana nisu ispunjeni zahtjevi, rudari su dočekali jutro na otvorenom ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom noći su zapalili vatru na otvorenom te poručili da će ostati tu dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. Danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti s ciljem iznalaženja zajedničkih rješenja.

Zahtjevi rudara

Više stotina radnika sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, okupili su se jučer u Sarajevu na protestu.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade entiteta FBiH zatražili su stavljanje van snage sporne pravilnike o platama i radnom učinku te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu tog javnog preduzeća.

Rudari takođe traže i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 konvertibilnih maraka (KM) u rudarstvu u FBiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, istakli su ranije da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Na protestu su se okupili rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, “Abid Lolić” i Gračanica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.