Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

POKRIVANJE GUBITAKA DIREKTORA MISIRAČE

Novalićeva vlada povećala građanima naknade za obnovljive izvore električne energije

vlada_222_nastavak_foto1 (1)

Isplata poticaja proizvođačima električne energije je kasnila zbog nedostatka novca usljed Misiračinog propusta, pa je Federalna vlada odlučila da gubitke pokrije novim povećanjem naknade i to za 85 posto!! Tu naknadu platiće svi potrošači, dakle i sva domaćinstva. Novi namet za pokrivanje nezakonitosti SDA-HDZ-SBB vlasti

Konačno je jedan konkretan potez učinila Vlada FBiH da zaustavi samovolju direktora Boriše Misirače i nezakonito upravljanje poslovima Operatora za obnovljive izvore energije. Zabranila mu je daljnje sklapanje ugovora o otkupu električne energije, piše Žurnal.

Povod je bio još jedan u nizu nezakonitih postupaka – sklapanje ugovora o otkupu električne energije sa proizvođačima iz obnovljivih izvora, što je isključiva nadležnost Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK), o čemu je Žurnal pisao prije dva mjeseca.

„Operator, na čijem je čelu Misirača, nije jučer niti prije mjesec dana učinio nešto na štetu energetskog sektora pa da mu se sada izriče zabrana. Samovolja Operatora traje godinama i na nju je upozoravano. Proizvođačima energije iz obnovljivih izvora ili nisu nikako uplaćivani podsticaji ili su uplaćivani sa zakašnjenjem, jer se njihova visina nije mogla obračunati samo zato što Operator godinama nije slao potrebne izvještaje i planove na osnovu kojih bi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije odredilo visinu pomenutih podsticaja“, podsjeća Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Kakom je pisao Žurnal. zbog Misiračinih propusta da na vrijeme dostavi zahtjeve o formiranju naknada za obnovljive izvore energije, izgubljeno je samo početkom ove godine najmanje deset miliona maraka! A zahtjev za formiranje cijene kasnio je i u 2017., 2018. te 2019. godini. Umjesto da reaguje i odavno smjeni Misiraču, vlada je povećavala naknadu, kako bi nadomjestila te gubitke. Početkom godine to povećanje je iznosilo 20 posto.

Sada se ispostavlja da je i to nedovoljno, jer je ovogodišnja isplata poticaja proizvođačima dobrano kasnila zbog nedostatka novca, pa je federalna vlada na sjednici 24.9. odlučila da nove gubitke pokrije novim povećanjem naknade i to za 85 posto!!

Podsjetimo, tu naknadu platiće svi potrošači električne enegije, dakle i sva domaćinstva, svaki mjesec, za svaki potrošeni kilovat sat po 0,004727 KM plus PDV. Ako je na prethodnoj, za 20% povećanoj cijeni planirano da se inkasira 20 miliona maraka, to znači da će sa novom cijenom taj iznos biti najmanje 35 miliona maraka! Građani tako još jednom namiruju gubitke zbog (smišljenog) nemara aktuelne vlasti, koja štiti kadar SBB-a.

I nakon svega, Misiriča početkom oktobra odgovara saopštenjem kojim za sve optužuje druge te poziva investitore da se uključe u rješavanje problema!?.

“Najveći problem u radu Operatora je u načinu finansiranja kompanije i nepovoljnim okolnostima koje se tiču negativnog uticaja nekih državnih institucija. Naš rad je bio otežan jer je Vlada FBiH napravila svojevrsni vakuum u trajanju od pet godina i tek je krajem 2018. ažurirala Akcioni plan, čiji su ključni dio dinamičke kvote“ tvrdi Misirača.

Navedena izrečena zabrana Misirači ne može namiriti počinjenu štetu. Žurnal više od dvije godine piše i upozorava na njegovo rukovođenje Operatorom, koje su u konačnici prošle godine potvrdili i inspektori federalne Finansijske policije, zaključkom da ne radi zakonito, etično i odgovorno. Pisali smo i prije toga kako ne priznaje zakone ni nadležnosti. Iako su sve znali, nisu reagovali ni federalni premijer Fadil Novalić ni resorni ministar Nermin Đindić.

Nagradno pitanje: Očekujete li da će povodom ovog zakonski upitnog povećanja naknade reagovati neka kontrolna institucija ili da će pak rad direktora Misirače preispitati nadležno tužilaštvo?