Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU odobrila 2,5 miliona eura

Novca ima, a radovi čekaju: Zašto ne počne rekonstrukcija vodovodne mreže?

vodovod kvarovi
FOTO: ViK/Facebook
Popravke nekada traju mjesecima

Do konačne aktivacije neophodno je da prođe kompletna procedura pregleda, usaglašavanje i potpisivanje ugovora o grantu od državnog nivoa pa naniže. Dosad, od momenta dodjele sredstava, nema nekog pomaka u ovom smislu

Ne postoji vjerovatno nijedan dan u godini kada svi stanovnici Sarajeva imaju nesmetano snabdijevanje vodom. Razlog su redovna održavanja vodovodnog sistema, ali i česti kvarovi i druge intervencije na vodovodnoj mreži. Ko nije slušao servisne informacije i nije se pripremio na vrijeme, ostat će razočaran kada iz odvrnute česme počne izlaziti samo zrak. Raduju se jedino trgovci i trljaju dlanove jer sve zalihe flaširane vode u trenu nestanu.

Stanovnici naselja Mošćanica – Faletići požalili su se redakciji Fokusa na česte nestanke vode usljed kvarova. Naglašavaju da je vodovodna mreža dotrajala i da bi je trebalo izmijeniti. Život im je posebno otežan tokom ljeta.

– Stara mreža, stalno neki kvarovi, a popravke nekada traju mjesecima. Nemamo klasičnih redukcija vode, ali imamo velikih problema koji se godinama ne rješavaju. Ima ulica gdje voda ne može izbaciti ljeti kad je slab pritisak. Mnogo puta smo tražili i da se zamijene stare azbestne cijevi – kažu građani.

Sredinom prošle godine obradovala ih je vijest da će Evropska unija finansirati sanaciju vodovodne mreže u Sarajevu. Nadali su se da je njihovim problemima došao kraj i da će kvarovi, popravke, slab pritisak i ostalo postati prošlost. Istovremeno, intervencijama na mreži smanjila bi se količina izgubljene vode koja iscuri iz sistema zbog starih cjevovoda i dotrajalih spojeva, a koja nije zanemariva. Podsjećanja radi, u 2021. godini utvrđen je gubitak vode od 71 posto, a slični su podaci i za ranije godine.

70 posto vode se izgubi

Dakle, Evropska komisija je 30. juna 2023. godine objavila novi finansijski paket za podršku finansiranju 14 vodećih investicionih projekata u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu. Od toga, četiri su u BiH i za njih je odobreno oko 300 miliona eura bespovratnih sredstava, što je više od polovine ukupne bespovratne pomoći EU. Kao što smo naveli, jedan od njih odnosi se na unapređenje sistema vodosnabdijevanja u Sarajevu.

– Cilj ovog projekat, koji se treba implementirati uz tranšu tri kredita EBRD-a, jeste smanjenje gubitaka vode rekonstrukcijom postojećih cjevovoda, rekonstrukcijom postojećih priključaka, te poboljšanje energetske efikasnosti sistema radovima na rekonstrukciji pumpnih stanica i bunara. Time će se omogućiti poboljšanje performansi preduzeća i, u konačnici, poboljšanje ukupne efikasnosti vodosnabdijevanja na širem području Kantona Sarajevo. I projekat koji se finansira sredstvima kredita EBRD-a fokusiran je na probleme koji su prisutni u sistemu vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo – kazali su za Fokus iz KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.

radovi na vodovodu
FOTO: ViK/Facebook

Nosilac projekta, kao i u dosadašnjim sličnim aktivnostima, bit će Vodovod i kanalizacija, Vlada Kantona Sarajevo i nadležna ministarstva.

Svi nivoi vlasti se pitaju

Dakle, Evropska komisija odavno je odobrila 2,5 miliona eura, plan aktivnosti postoji, a definisane su i prioritetne lokacije na kojima će se raditi rekonstrukcija vodovodne mreže. Uprkos tome, stanovnici Mošćanice – Faletića, zatim ulica Trebevićka, Vranjače, Boraca Zlatišta i Debelo brdo, te prstena oko Stadiona „Koševo“ i Dvorane „Zetra“ i dalje čekaju. Ista je sudbina i planiranih radova na potisnom cjevovodu Pumpna stanica „Centar“ – Rezervoar „Bjelave“. Postavlja se pitanje u čemu je problem?

– Do konačne aktivacije neophodno je da prođe kompletna procedura pregleda, usaglašavanje i potpisivanje ugovora o grantu od državnog nivoa pa naniže. Dosad, od momenta dodjele sredstava, nema nekog pomaka u ovom smislu – kažu u ViK-u.

Dodatno obrazloženje da li neko blokira proces ili je uobičajeno da tako dugo traje, još nismo dobili.
Ono što se zna jeste da sredstva neće biti prebačena ViK-u nego će, nakon potpisivanja ugovora o grantu i aktiviranja tih sredstava, biti implementirana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Bit će raspisan međunarodni tender na kojem će se izabrati izvođač, a radovi će biti plaćeni, dakle, direktno iz EBRD-a.

U Ministarstvu komunalne privrede KS, koje predvodi ministar Bojan Bošnjak, pohvalili su se da „aktivno učestvuju, kako u finansijskom smislu tako i operativno kroz nadležnost Ministarstva i PIU jedinice, u ‘Projektu Vodovod Sarajevo’ (Sarajevo Water) koji se finansira iz kredita EBRD-a“. Međutim, na nekoliko veoma jednostavnih pitanja Fokusa nisu odgovorili.

bojan bošnjak
FOTO: Vlada KS
Bojan Bošnjak

Učešće BiH u regionalnim projektima

Zamolili smo da pojasne koji su najveći problemi u vodosnabdijevanju Sarajeva, koliko će stanovnika imati koristi od projekta koji finansira EU, te kakav je značaj ove podrške za trajno rješenje problema vodosnabdijevanja. Umjesto toga, Fokusu je iz Ministarstva proslijeđen neki prošlogodišnji izvještaj o implementaciji projekta o kojem nismo pitali.

Jedino što smo uspjeli saznati je da su u budžetu Kantona Sarajevo za 2024. godinu, u razdjelu ovog ministarstva, planirana sredstva od 1.508.791 KM za sanaciju vodovodnog sistema putem KJKP Vodovod i kanalizacija. Riječ je o vlastitom učešću za kredit EBRD-a – plaćanje PDV-a.

Inače, osim za sanaciju vodovoda u Sarajevu, Evropska komisija odobrila je bespovratna sredstva za sanaciju Crpne hidroelektrane u Čapljini, izgradnju 11,9 kilometara autoputa kod Žepča i Maglaja i srednjoj Bosni, uključujući pet tunela i devet mostova, te 14,2 kilometara autoputa kod Mostara.
Dodatno su odobrena i četiri regionalna projekta vrijedna 944 miliona eura, od čega su 142 miliona eura bespovratnih sredstava, a u projektima će učestvovati i BiH.