Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Novčane nagrade i diplome najuspješnijim novogradskim učenicima

novi grad ucenici nagrade

Obzirom da predajem informatiku, te da je programiranje budućnost, imamo učenike koji se edukuju iz te oblasti, tako da sam sigurna da su to budući programeri, rekla je Melisa

Svečana dodjela novčanih nagrada i diploma najuspješnijim učenicima novogradskih osnovnih škola koji su na općinskim takmičenjima ostvarili najbolje rezultate, upriličena je danas u vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.

Nagrade su pobjednicima takmičenja iz matematike, fizike, informatike, geografije, te bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti uručili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Adisa Šuman, pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport, uputivši im iskrene čestitke na postignutom uspjehu.

„Vi ste stanovnici najbolje općine u državi BiH, općine sa najvećim brojem stanovnika u kojoj nije lahko biti prvi i najbolji. Vaši rezultati i vaš uspjeh je nešto što nas raduje, vi ste naš najveći resurs. Pozivam vas da nastavite biti tako dobri u školovanju, a svi oni koji dobro uče mogu imati i stipendiju, i svi oni koji dobro odaberu zanimanje, mogu naći posao“, rekao je načelnik Efendić u obraćanju prisutnima.

Adisa Šuman je kazala da je na općinskom takmičenju u školskoj 2018/2019. godini učestvovalo 136 najboljih učenika iz 16 novogradskih osnovnih škola, te da su najbolje rezultate pokazala 42 učenika kojima su danas uručene diplome i novčane nagrade za osvojena prva tri mjesta.

„Dragi naši učenici, želimo vam puno sreće i uspjeha u daljem školovanju i želimo da se što više nadmećete u znanju i da budete što uspješniji u tome. Uspjesi ostvareni na ovim takmičenjima su rezultat zajedničkog rada, truda i zalaganja kako učenika, tako i nastavnika koji su ih pripremali za takmičenje“, kazala je Šuman.

Skupu se obratila i Melisa Bektić, nastavnica informatike u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“. Kazala je da nije bilo lahko odabrati učenike koji će se pripremati za takmičenje.

„Samo mi znamo kako je izabrati djecu koja su najbolja od najboljih. Obzirom da predajem informatiku, te da je programiranje budućnost, imamo učenike koji se edukuju iz te oblasti, tako da sam sigurna da su to budući programeri“, rekla je Melisa.

Među učenicima koji su ostvarili uspjeh na takmičenjima je i Mirnes Fehrić, učenik devetog razreda OŠ „Umihana Čuvidina“. On je na općinskom takmičenju iz fizike osvojio treće mjesto. Kaže da mu je fizika kao predmet uvijek bila interesantna, te da je to jedna od najzanimljivijih prirodnih nauka. Međutim, za takmičenje treba puno rada i truda. „Sve to se na kraju isplati. Vrlo bitno je da lokalna zajednica u kojoj živim brine o obrazovanju, a novčane nagrade jako dobro dođu“, kaže Mirnes.
Općina Novi Grad osigurala je novčane nagrade u iznosu od po 100 KM za osvojena prva mjesta, po 70 KM za druga, a po 50 KM za osvojena treća mjesta.