Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korona virus

Nove naredbe Kriznog štaba za područje cijele Federacije BiH

U Sarajevu održana konferencija za medije Kriznog stožera
16.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Kriznog stozera Federalnog ministarstva zdravstva. Goran Cerkez Photo: Armin Drugut/PIXSELL

Zahtjevali smo obustavu “hladnih programa” kada su operativni zahvati u bolnicama, samo hitni sučajevi da se rade, za koje specijalisti kažu da su neophodni

Pomoćnik ministra zdravstva i član Kriznog štaba dr Goran Čerkez saopštio je danas nove mjere koje se donose na teritorij cijele Federacije BiH. Važit će narednih 14 dana.

– Situacija se značajno pogoršala, današnje cifre to pokazuju. Važno je reći da je incidenca 160, što je duplo više u odnosu na prije sedmicu dana, kazao je Čerkeze i potom objavio nove mjere.

– Od danas je obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom na cijelom teritoriju Federacije BiH.

– Zahtjevali smo obustavu “hladnih programa” kada su operativni zahvati u bolnicama, samo hitni sučajevi da se rade, za koje specijalisti kažu da su neophodni.

– Tražili smo osiguranje 30 posto kapaciteta. Svim bolnicama u FBiH smo naredili da stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta u roku od 72 sata.

– Traži se aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području Federacije BiH, da se neodložno sklope ugovori i da se počne testiranje u svim laboratorijama koje su certifcirane, kazao je Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

“Također, uvodimo nove antigenske testove. Međutim, imaju propisani načini kada se to radi, i dalje je osnova za testiranje PCR test i to je zlatno pravilo. Jedino kod slučajeva kada je PCR nedostupan ili je potrebno više vremena za obradu, dakle u slučajevima kada imamo veliku navalu i kada imamo simptomatske pacijente, u tim slučajevima će se moći koristiti antigenski testovi”, pojasnio je Čerkez.

Naglasio je također kako se ova testiranja mogu provoditi isključivo javnim zdravstvenim ustanovama za svrhu dijagnostike. Osim ovih mjera zabranjena je i organizacija grupnih putovanja za korisnike ustanova socijalne skrbi. Navedene mjere stupaju na snagu s danom donošenja.

“U ovom trenutku moramo biti svi zajedno, svi na istoj strani, bez ikakvih dilema, jer ovo je teško vrijeme ali nije vrijeme za paniku. Vrijeme za ozbiljno ponašanje, pozivamo sve građane da budu odgovorni i zahvaljujemo im se što poštuju mjere koje smo donijeli. Kroz ovaj period moramo proći zajedno čuvajući i štiteći jedni druge”, poručio je Čerkez.