Skupština Ks zakazana 24. mart

Nove postizborne vlade formirane dosad u samo tri kantona

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj bi trebala biti smjena Vlade
29.01.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Skupstina Vlade Kantona Sarajevo jos uvijek traje, te nepovjerenje Vladi jos nije izglasano. Zbog kvara na sistemu dio ministara iz zadnja 3 reda morao je promjeniti mjesto. rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

U Kantonu Sarajevo je za 24. mart sazvana sjednica Skupštine te imenovanje vlade najavljeno u oficijelno predloženom dnevnom redu

Nove postizborne vlade imenovane su dosad u tri kantona Federacije BiH – Bosanskopodrinjskom, Zeničko-dobojskom i Posavskom kantonu.

U Kantonu Sarajevo je za 24. mart sazvana sjednica Skupštine te imenovanje vlade najavljeno u oficijelno predloženom dnevnom redu.

Prema vijestima iz nekih kantona gdje nove vlade još nisu formirane, bilo da se radi o izjavama stranačkih pojedinaca ili nezvaničnim informacijama, proces u većini zavisi od toga kako će na nivou Federacije Bosne i Hercegovine biti okončano imenovanje postizborne vlade, odnosno koji politički subjekti će je činiti.

U kantonima gdje nisu izabrane nove vlade, funkcionišu dosadašnje.

Pregovori o formiranju postizbornih vlasti nekad budu opterećeni složenim političkim odnosima izbornih takmaca u situaciji kad niko od njih ne može formirati vladu sam ili u komotnom partnerstvu sa srodnim političkim partnerima.