Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Novi disciplinski predmet zbog odugovlačenja početka suđenja Delimustafiću i ostalima

Alija Delimustafić
Foto: Arhiv
Alija Delimustafić

Nedavno je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Delimustafića u kojoj je utvrđena povreda prava na slobodu kretanja i prebivališta

Ured disciplinskog tužioca ponovo je formirao predmet koji se odnosi na odugovlačenje početka suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima koji su optuženi za organizovani kriminal i druga krivična djela, saznaje Detektor.

Optužnicu protiv Delimustafića i ostalih je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio u oktobru 2017. godine, ali suđenje još uvijek nije počelo.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su za Detektor kazali da zbog odugovlačenja početka suđenja postoji formiran predmet.

– Možemo potvrditi da Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ima formiran predmet iz vašeg upita – stoji u odgovoru Ureda.

Delimustafić je optužen s još 16 osoba i nekoliko pravnih lica, a na teret mu se stavlja da je od 2009. do 2016. organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavljajući imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

Ured je 2021. godine donio odluku o zatvaranju predmeta, nakon što je istragom utvrđeno da nema dovoljno dokaza o izvršenom disciplinskom prekršaju.

Nedavno je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Delimustafića u kojoj je utvrđena povreda prava na slobodu kretanja i prebivališta, dok se u samoj odluci naročito navodi da suđenje u ovom predmetu još nije počelo.

Kako se navodi, Ustavni sud s velikom zabrinutošću konstatuje da se postupak u kojem je potvrđena optužnica može i dalje odugovlačiti, a da se stalno samo formalno ponavljaju isti razlozi za ograničavanje apelantove slobode kretanja.

U analizama stručnjaka o efikasnosti sudskih procesa koje su napravljene tokom zajedničkog rada Transparency Internationala i BIRN-a BiH, ovaj predmet je izdvojen kao primjer neefikasnog suđenja.

Posljednje ročište u ovom predmetu, iako je bilo zakazano za 26. mart, nije ni održano.