Novi Grad: Isplaćene naknade nezaposlenim porodiljama

prodilje novi grad

Općina Novi Grad u ovogodišnjem je budžetu planirala 330.000 konvertibilnih maraka za pomoć porodiljama koje nisu zaposlene, a primaju znatno manju porodiljsku naknadu od onih koje su u radnom odnosu.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, na sjednici održanoj 30. marta, podržalo je prijedlog Odluke o novčanoj pomoći porodiljama koje nisu zaposlene, a kojom je utvrđeno da će sve nezaposlene porodilje, godinu dana od Općine mjesečno primati po 50 KM. Na ovaj način lokalna zajednica nastoji ublažiti razliku porodiljske naknade za nezaposlene majke koje primaju manju porodiljsku naknadu od zaposlenih, saopćeno je iz ove općine.

Isplaćene su naknade za prva tri mjeseca ove godine, dok će u narednom periodu isplata biti vršena mjesečno. Nadležna Općinska služba donijela je 93 rješenja, na osnovu kojih su isplaćana sredstva za 93 porodilje. Za tu namjenu utrošeno je 15.200 konvertibilnih maraka.

S obzirom na to da zaposlene porodilje primaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu od oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će za svaku nezaposlenu porodilju mjesečno izdvojiti dodatnih po 50 KM, a prema podacima kojima raspolaže nadležna Općinska služba dodatna sredstva godišnje će primati oko 600 porodilja s područja Novog Grada koje nisu u radnom odnosu.

Na taj način, nastoji se popraviti društvena anomalija gdje se iz socijalnih fondova za istu namjenu isplaćuju različite naknade za nezaposlene i zaposlene porodilje, dok se problem ne riješi na nivoima vlasti nadležnim za ovu problematiku.

Služba za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo je kroz svoj rad utvrdila da mjesečnu porodiljsku naknadu godišnje u prosjeku prima oko stotinu nezaposlenih žena više u odnosu na one koje su u radnom odnosu.