Novi Grad: Nezaposlene porodilje primat će dodatnih 50 KM

novi grad porodilje123

Općina Novi Grad Sarajevo u narednom će periodu nastojati da donekle izjednači porodiljske naknade za nezaposlene majke koje primaju znatno manje naknade u odnosu na zaposlene.

Za smanjenje neujednačenosti naknade za porodilje koje nisu u radnom odnosu Nacrtom budžeta za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 330.000 konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Obzirom da zaposlene porodilje primaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu od oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će za svaku nezaposlenu porodilju mjesečno izdvojiti dodatnih oko 50 KM.

Prema podacima kojima raspolaže nadležna Općinska služba dodatna sredstva godišnje će primati oko 600 porodilja s područja Novog Grada koje nisu u radnom odnosu.

Na taj način, nastoji se popraviti društvena anomalija gdje se iz socijalnih fondova za istu namjenu isplaćuju različite naknade za nezaposlene i zaposlene porodilje, dok se ovaj problem na nivou države trajno ne riješi.

Pored finansijske podrške nezaposlenim porodiljama, i ove godine iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo osigurana su sredstva za podršku porodicama koje dobiju treće, četvrto i više djece. Dio je to mjera podrške porodici kao najvećem stubu društva i natalitetu koji nažalost bilježi negativne trendove u većini sredina u BiH.