Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Grad traži hitno rješevanje načina odlaganja otpada na Gradskoj deponiji Smiljevići

Deponija_Smiljevici

Općina Novi Grad Sarajevo traži od Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ i nadležnih kantonalnih ministarstava prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te komunalne privrede i infrastrukture da hitno riješe način odlaganja otpada na deponiji u Smiljevićima.

Naime, nešto više od godinu nakon postizanja dogovora sa građanima okolnih naselja koji su nekoliko puta protestirali i blokirali odlaganje otpada na Gradskoj deponiji, problem širenja neugodnog mirisa u okolnim naseljima ponovo je prisutan, te se u posljedenje vrijeme ponovo sa deponije širi nesnosan smrad. Naročito je problem izražen u ljetnjim mjesecima, kada ljudi znatan dio vremena provode u svojim baštama, na terasama i zbog takvog rada deponije skoro da ne mogu otvoriti prozore i vrata svojih kuća.

Podsjećamo, građani okolnih naselja organizirali su proteste i blokirali odlaganje otpada na Gradsku deponiju, u oktobru i novembru 2016. godine, a 8. novembra 2016. godine, postignut je dogovor da će Javno preduzeće „Rad“ hitno pristupiti sanitarnom odlaganju otpada, što podrazumijeva prekrivanje svakog sloja otpada slojem zemlje i folijom, koja sprečava širenje neugodnog mirisa u okolini. Tada je dogovoreno i otvaranje nove sanitarne plohe, kao i da se prečistač otpadnih voda, koji se nalazi u donjem dijelu deponije stavi u funkciju.

Nakon postizanja dogovora, preduzeće „Rad“ je bilo započelo sa sanitarnim odlaganjem otpada i izgradnjom nove sanitarne plohe, te je problem u znatnoj mjeri bio riješen, ali se sa tim iz nekog razloga stalo, te se nesnosan smrad ponovo širi novogradskim naseljima u neposednoj blizini Gradske deponije.

Stoga tražimo od javnog komunalnog preduzeća „Rad“ i nadležnih kantonalnih ministarstava da hitno reaguju, ali i da objasne građanima zbog čega se ponovo stalo sa sanitarnim odlaganjem otpada, je li uzrok nedostatak sredstava ili nešto drugo, i zbog čega se dešavaju isti problemi zbog kojih su prije više od godinu organizirane blokade odlaganja gradskog otpada.

Također, podsjećamo da smo u ranijem periodu slušali obrazloženja kako preduzeće „Rad“ ne može problem sanitarnog odlaganja otpada riješiti zbog radova koje je vršilo Tužilaštvo BiH, ali se na kraju ispostavilo da taj problem nije imao nikakve veze sa neugodnim mirisom koji se širi iz Gradske deponije.

Pozivamo Komunalno preduzeće „Rad“ i nadležna ministarstva da hitno reaguju, i učine nešto u rješevanju navedenog problema, u protivnom će snositi odgovornost za eventualne nove blokade saobraćajnica u naseljima kroz koja se vrši odvoz otpada prema Gradskoj deponiji.