Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezultati EMPACT-a

Novi izvještaj EU: Balkan i BiH su top destinacija – ali za kriminal

europol
Foto: Europol

BiH je spomenuta u kontekstu razbijanje bande kradljivaca automobila koja djeluje diljem Njemačke

Vijeće Evropske unije objavilo je danas najnoviji izvještaj Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji (EMPACT) u kojem je su nabrojani rezultati vodećeg instrumenta EU za borbu protiv organiziranog kriminala za 2022. godinu.

Kako je navedeno, u 15 područja kriminala, provedba zakona i pravosudne radnje diljem EU dovele su do 9.922 hapšenja, identifikacije 4.019 žrtava trgovine ljudima Uhapšeno je 3.646 krijumčara migranata, zaplijenjeno preko 180 miliona eura, 62 tone droge. Pokrenute su 9.262 istrage.

Balkanski kartel

Zapadni Balkan, a samim time i BiH, kako je istaknuto, je top destinacija za kriminalne aktivnosti. Tako je navedeno da je Balkanska ruta bila najopasnija za krijumčarenje migranata odnosno na njoj su izvedene najopasnije operacije kada je riječ o ovim krivičnim djelima. Inače, cijela jedna radna grupa koja se bavila istraživanjme kriminala imenovana je po Zapadnom Balkanu, a upostavljeni su i odgovarajući projekti EU nazvani po ovom području.

U izvještaju je kao jedan od najopasniji kartela istaknut „Balkanski kartel“. Evropski koordinirani odgovor na povećani uvoz kokaina iz Latinske Amerike u EU i njegove daljnje distribucije, prema izvještaju, izgledao je ovako:

-Operacija ROCKY/MOST Uhapšene su 2 osobe, a 6 kg heroina zaplijenjeno
-Operacija ACHILLES/MAXIMUS/VENTO Uhapšeno 175 ljudi, zaplijenjeno 861 kg kokaina
-Operacija SEMINOLE/FLORIDA rezultirala je hapšenjem 28 osoba,
i zaplijenjeno 6,1 tona kokaina.

Banda kradljivaca automobila

BiH je spomenuta u kontekstu razbijanje bande kradljivaca automobila koja djeluje diljem Njemačke. Ovu kriminalnu mrežu ilegalno su činili bh. državljani nastanjeni u Njemačkoj. Osumnjičeni su za provale u stambene zgrade noću i krađu ključeva skupih vozila. Ukupna vrijednost ukradenih vozila premašuje 1,5 miliona eura.

U Dortmundu su pretražene četiri nekretnine. Uhapšena su tri osumnjičenika.