Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nerin Dizdar

Novi ministar, nova obećanja: Dijaspora i povratnici će biti u fokusu

nerin dizdar – fena (1)
FOTO: FENA

Najavio je da će biti unaprijeđeni programi stipendiranja učenika i studenata, a da će posebna pažnja biti posvećena stipendiranju povratnika koji se odluče stručno usavršavati u deficitarnim zanimanjima, nužnim za unapređenje kvaliteta života u njihovim matičnim zajednicama

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar kaže da je u ministarstvu koje je preuzeo zatekao prilično operativno stanje u kojem ima značajnog potencijala za daljnji razvoj i napredak.

– Preuzeo sam ministarstvo u kojem smo već imali ministra koji je pokazivao vidljivu energiju i posvećenost poslu koji je obavljao – kazao je Dizdar Feni.

Naveo je da je njegova vizija i partije iz koje dolazi da ministarstvo sve više ima poticajnu ulogu, a ne humanitarnu.

– Nama je cilj da osiguramo održivi povratak, da povratnici imaju ekonomsku i svaku drugu vrstu sigurnosti – istakao je Dizdar.

Posebno je naglasio važnost saradnje sa Bosancima i Hercegovcima koji žive van granica svoje države.

– Prema podacima UN-a prva smo zemlja na svijetu po broju raseljenih stanovnika, u odnosu na ukupnu populaciju. Moramo razvijati projekte koji će omogućiti našim građanima izvan BiH reintegraciju u BiH, da ovdje investiraju – rekao je Dizdar te dodao da je saradnja s građanima u inostranstvu jedna od boljki bh. vlasti na svim razinama.

Naveo je da je predviđeno kreiranje programa koji će omogućiti investiranje u njihove matične sredine u BiH, uz podršku ministarstva.

– Pored ekonomske povezanosti, veliki potencijal je i u ljudskim resursima jer svjedoci smo da su na određenim značajnim pozicijama država EU državljani naše domovine. To je prilika da kroz njihovu povezanost sa matičnom državom lakše dolazimo do potencijalnih kontakata koji su neophodni i koji BiH mogu biti od velike koristi – rekao je Dizdar.

Naveo je da su povratnici, izbjeglice i raseljene osobe kategorija društva koje zaslužuju posebnu pažnju.

– Jedan od prvih koraka koje je potrebno poduzeti jeste kreiranje jedinstvene baze podataka korisnika usluga i sredstava ministarstva. Cilj ove mjere je osiguranje transparentnosti, uravnoteženosti i efektivnosti u provođenju mjera ministarstva – istakao je Dizdar.

Također, dodao je da je novo opredjeljenje ovog ministarstva vrednovanje rada i zaštita dostojanstva povratnika koji se bave samostalnom djelatnošću ili poduzetništvom druge vrste.

U domenu saradnje s javnim sektorom, kaže da je predviđeno uvođenje normativnog okvira i mjera podrške progresivnom zapošljavanju povratnika u lokalne, kantonalne i entitetske institucije, preduzeća i druge subjekte kojim su jedinice uprave na ovim razinama osnivači.

U vezi s aktivnostima zaštite povratničkih prava Dizdar je istakao da su pravo na jezik, zaposlenje, jednak pristup javnim resursima i dobrima za većinu povratnika nažalost luksuz, a ne temeljno pravo.

Najavio je da će kroz unutrašnje restrukturiranje ministarstva biti osigurana besplatna pravna pomoć povratnicima u cijeloj BiH.

– Svi povratnici će imati mogućnost i pravo na korištenje usluga besplatne pravne pomoći vezano za pravna pitanja koja se tiču njihovog povratničkog statusa i zaštite temeljnih prava povratnika – naveo je Dizdar.

Ministar je govorio i o zadržavanju mladih navodeći da postoji veliki broj uspješnih povratničkih priča te da ministarstvo želi potaknuti mlade na početne biznise.

– Želimo to uraditi kroz našu podršku da uspješno vode kompanije u Banjoj Luci, Srebrenici, Doboju, Glamoču ili bilo kojem drugom kraju naše domovine. Upoznat sam da se putem javnih poziva ministarstva ljudi najčešće javljaju za podršku u poljoprivredi, ali i razvoju malih i srednjih poduzeća, to je velika šansa za ljude koju su poduzetni – istakao je.

Najavio je da će biti unaprijeđeni programi stipendiranja učenika i studenata, a da će posebna pažnja biti posvećena stipendiranju povratnika koji se odluče stručno usavršavati u deficitarnim zanimanjima, nužnim za unapređenje kvaliteta života u njihovim matičnim zajednicama.

Također, najavio je da će ministarstvo posebnu pažnju posvetiti natalitetnim politikama u povratničkim zajednicama, uključujući podršku stambenom zbrinjavanju mladih bračnih parova u mjestima povratka, podršku višečlanim porodicama, te druge vezane mjere.