Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi ministri u Vladi FBiH iznijeli prve prioritete u svom radu

ministri

Novi ministri u Vladi Federacije, čije je imenovanje danas potvrdio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, istakli su novinarima u Sarajevu prve prioritete u budućem radu.

– U oblasti energetike radit ćemo na devet projekata iz Reformske agende, a u sektoru industrije skenirat ćemo 26 preduzeća koja su u lošem stanju, te predložiti njihovu reorganizaciju a sve u cilju da samostalno funkcionišu na tržištu bez intervencija Vlade – rekao je ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić.

Za ove aktivnosti formirat će se, kaže, tim ljudi, koji će donijeti odluku šta uraditi sa preduzećima sa lošim poslovanjem, među kojima su i rudnici.

Radeći u preduzeću CIMOS-Kopar, naglasio je da je stekao najviše iskustva o savremenim upravljanjima kompanijama, te znanje o dobrom načinu delegiranja projektnog vođenja.

Ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović izjavio je da se prvo mora upoznati sa onim što je urađeno i započeto u ministarstvu da bi mogao iznijeti moguće planove.

– Svakako, slijedit ćemo Refromsku agendu, koja će biti i prioritet u mom radu, kao i promocija naših proizvoda na tržištu – istakao je Vujanović.

Ministrica turizma i okoliša Edita Đapo naglasila je da se u poređenju sa prošlom godinom turizam razvija.

– Oblast turizma ipak nije dovoljno uređena, te je potrebno izvršiti mnoge promjene. U sektoru okoliša radit će se na otklanjanju opasnih materija i hazardnog otpada, te zakona i regulativa da ih uskladimo sa direktivama EU – kazala je Đapo, potvrđujući da je moguće očekivati novi zakona o turizmu u Federaciji.

Zamjenik premijera Federacije i ministar rada i socijalne skrbi Vesko Drljača poručio je da ga čeka puno posla i normativnih aktivnosti.

– Čeka nas velika reforma iz socijalne oblasti o čemu ćete biti blagovremeno obavješteni – rekao je Drljača.