Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi namet po leđima radnika: Poslodavci smanjuju topli obrok, plata ne raste!

Velika podrška radnicima Krivaje
FOTO: Ilustracija

Pojedini poslodavci u Federaciji BiH (FBiH) počeli su smanjivati topli obrok svojim uposlenicima, istakli su sagovornici portala Fokus.ba.

Iako su poslodavci i članovi Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH tražili da se privremeno odgodi primjena novog pravilinika kojim je oporezovan topli obrok za iznos veći od 8,5 KM dnevno i regres veći od 50 posto prosječne plate u FBiH, do odgode nije došlo.

Posljedice će već na kraju ovog mjeseca osjetiti radnici na koje će se praktično najviše odraziti ove porezne promjene.

Naime, kako za Fokus.ba objašnjavaju knjigovođe iz Sarajeva, manje firme u BiH sa kojima sarađuju već su praktično svojim radnicima najavile smanjenje toplog obroka kako ne bi imali veće troškove sa dodatnim porezom.

“Niko od mojih klijenata neće raditi povećanje plate kako bi radnicima eventualno nadoknadio manji iznos toplog obroka. Recimo ako je radnik do sada imao primanja od 1.000 KM u što je bio uključen i topli obrok od recimo 250 KM, taj topli obrok sada je smanjen upola.

Niko od mojih klijenata nije se odlučio povećati platu da nadoknadi taj izgubljeni iznos za radnika. Poslodavac jednostavno ne želi povećati platu zato što plaća 70 posto poreza i doprinosa na ukupni iznos”, rekao je za Fokus.ba jedan od knjigovođa iz Sarajeva.

Naš sagovornik se slaže sa predsjednikom SSS BiH Ismetom Bajramovićem koji je nedavno komentarisao status radnika koji primaju maksimalni topli obrok. Bajramović je izjavio da će oporezivanje toplog obroka radnika koji po tom osnovu u privatnim firmama primaju 16 KM dnevno, znači da će oni donositi kući 150 KM manje nego inače.

“Moji klijenti žele da poštuju zakon i ispoštovat će i novi pravilnik o toplom obroku. Ali će smanjiti topli obrok i ostaviti plate na istom nivou na kojem su bile u proteklim mjesecima. Pojedini moji klijenti imaju veliki broj radnika, moraju izdvojiti veliki iznos za sve doprinose, a prihodi nisu tako veliki. Zbog toga se oni odlučuju praktično smanjiti iznos toplog obroka i izbjeći dodatno oporezivanje. Uštede po tom osnovu nisu zanemarljive”, kazao je naš sagovornik.

Prema određenim procjenama, oporezivanje toplog obroka i regresa koštat će poslodavca koji se ne odluči na smanjenja 123 KM mjesečno po radniku, što bi stvorilo velike dodatne troškove na godišnjem nivou i otežalo poslovanje pojedinih firmi.

Udruženje poslodavaca FBiH također je jasnog stava da se pravilnik treba staviti van snage te da još uvijek nije kasno za to. Zatraženo je prolongiranje kako bi u međuvremenu bile usvojene izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, što bi po njihovom mišljenju neutralisalo posljedice najavljenog oporezivanja toplog obroka i regresa.

“Pokušat ćemo snagom argumenata zamoliti da se primjena pravilnika odgodi”, izjavio je Adnan Smailbegović predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci FBiH o izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak