Fondacija CURE

Novi online sistem obrazovanja oduzima mnogo vremena i učenicima i nastavnom osoblju

Fondacija CURE

Tema susreta je bio i razgovor o tome kakvu saradnju obrazovne institucije generalno imaju s predstavnicima civilnog sektora, kakva su njihova očekivanja od te saradnje, te kako poboljšati i unaprijediti saradnju

Fondacija CURE je u okviru projekta „Rodno zasnovano nasilje: nasilje u vezama mladih – Pogled iz drugog ugla“ organizirala sastanak sa nastavnim osobljem u srednjim skolama u Kantonu Sarajevo.

U vremenima prirodnih i drugih nepogoda najranjivija kategorija stanovništva najčešće su mladi što je pokazala i još uvijek aktuelna pandemija novog koronavirusa.

Cilj okupljanja je bio da se razgovara o porastu nasilja među mladima, o prilagođavanju i izazovima online sistema obrazovanja, te o mehanizmima za prevazilaženje novonastale situacije u obrazovnom sistemu. Na sastanku je zaključeno da je važno raditi na rasterećenju obrazovnog plana i programa kako bi učenici/e mogli kvalitetnije pratiti online nastavu, a kako bi i nastavno osoblje moglo što više vremena posvetiti nastavi a ne administraciji koja svakako oduzima i previše vremena.

Također je zaključeno da novi online sistem obrazovanja oduzima mnogo vremena i učenicima i nastavnom osoblju zbog čega je primjetan porast nezainteresovanosti mladih za aktivnim učenjem i izvršavanjem nastavnih zadataka, ali i evidentno je pregorijevanje i nemogućnost snalaženja nastavnog osoblja u novom sistemu obrazovanja.

Namjera sastanka je bila da se zajednički doprinese stavljanju pitanja online obrazovnog sistema u fokus javnosti, ali i djelovanja nadležnih, a sve s ciljem pružanja kvalitetnijeg znanja mladima i prevencije nasilja u bh. društvu.

Tema susreta je bio i razgovor o tome kakvu saradnju obrazovne institucije generalno imaju s predstavnicima civilnog sektora, kakva su njihova očekivanja od te saradnje, te kako poboljšati i unaprijediti saradnju.

Predstavnici obrazovnog sektora su stalni saradnici Fondacije CURE i na osnovu dugogodišnje dobre saradnje sastanak sa nastavnim osobljem je bio povod da se podsjetimo na zajedničke aktivnosti i da pomognemo jedni drugima jačanju umrežavanja.