Jučer stupio na snagu

Novi pravilnik o vozačkim dozvolama: Sve morate završiti u roku od tri mjeseca

vozacke dozvole

Novi pravilnik je, ističu iz ovog Ministarstva, donesen da bi se ova pravila usaglasila i s odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH

Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole u BiH ubuduće će morati da se podnese u roku od tri mjeseca nakon položenog ispita za vozača. To je jedna od novina u ovoj oblasti koje donosi novi Pravilnik o vozačkoj dozvoli, a koji je juče stupio na snagu u BiH.

Sada je, naime, propisano da uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, koje se prilaže uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne može biti starije od tri mjeseca. Po dosadašnjem pravilniku u ovoj oblasti, koji je na snazi bio prethodnih 12 godina, nije bilo ovakvog roka važenja uvjerenja, piše portal Srpskainfo.

Time se, kako nam je objašnjeno u resornom ministarstvu, želi izbjeći situacija i eventualni problemi da kandidati polože vozački po jednom propisu, a da zatraže izdavanje vozačke dozvole, recimo, nakon dvije ili tri godine, kada je eventualno stupio drugi propis na snagu.

U korak s vremenom, u kojem je i kod nas dostupno sve više automobila s automatskim mjenjačem, propisana je i nova odredba u ovom pravilniku po kojoj onom ko se obučavao i vozački ispit polagao na vozilu s automatskim mjenjačem to sada može i da se upiše u vozačku dozvolu.

– Licu koje je osposobljavanje i ispit za vozača obavljalo na motornom vozilu s automatskim mjenjačem u rubrici „Napomena“ se unosi izraz „Automatski prenos“ i upisuje kod „10.02.“ – navodi se u novom pravilniku koji je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

Novi pravilnik je, ističu iz ovog Ministarstva, donesen da bi se ova pravila usaglasila i s odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Cijena

Pravila su, dodaju, propisana u saradnji s nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima i organom za unutrašnje poslove Brčko distrikta.

Njima je, kažu, preciziran i postupak zamjene inostrane vozačke dozvole, a pojednostavljene su, dodaju, i neke administrativne procedure koje su do sada bile na snazi.

Ove promjene neće se, uvjeravaju, odraziti na cijenu vozačke dozvole, a nije se mijenjao ni izgled vozačke dozvole, koji je propisan prije pet godina.