Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi prijemni ispit 14. juna: IUS će stipendirati sve studente iz BiH

Internacionalni univerzitet u Sarajevu – IUS

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) jedan je od najboljih privatnih univerziteta u BiH, a 14. juna organizira treći ispit za studente koji žele studirati u toj ustanovi. Prijave su otvorene do utorka, 13. juna, javlja Anadolu Agency (AA).

Univerzitet je osnovan 2003. godine, a s radom je počeo u akademskoj 2004./2005. godini. Prvi studenti su diplomirali 2009. godine. Nastava na Fakultetu prirodnih i tehničkih nauka (FENS), Fakultetu menadžmenta i javne uprave (FBA), Fakultetu umjetnosti i društvenih nauka (FASS), Pravnom fakultetu (FLW) i Edukacijskom fakultetu (FEDU) je isključivo na engleskom jeziku.

Pripreme za studij na engleskom jeziku

Rektor Univerziteta Tahsin Erkan Ture, koji je bio jedan od osnivača ove institucije i prvi rektor, kazao je kako je IUS važan strateški projekat kako za Tursku tako i za BiH i da je riječ o alternativi za oblik studiranja koji je postojao početkom 2000-ih godina.

”Tokom ovih osam godina imali smo oko 1.300 diplomanata iz 55 zemalja. Mi smo mladima iz ovih 55 zemalja otvorili nova vrata. Pružili smo im novu priliku”, rekao je Ture.

Govoreći o Pripremnoj školi (ELS), Ture je kazao kako je osnovana 2004. godine i da je to prva faza početka studiranja na Univerzitetu, gdje polaznici koji ne znaju nikako ili ne znaju dovoljno engleski jezik, uče i pripremaju se za studij na tom jeziku.

Rekao je kako je 2008. godine, kada je završio njegov prvi mandat, kampus bio u izgradnji, a da se u sklopu Univerziteta danas nalaze dva objekta za nastavu, istraživački laboratoriji, muški i ženski domovi, mesdžid i sportska dvorana.

”Studente iz Bosne i Hercegovine primamo tako što za njih organiziramo ispit. Imamo dva cilja tog ispita. Prvi je na određeni način poredati studente i ponuditi im direktno stipendiju. Drugi cilj je odrediti im prave programe, one koji imaju talenta za brojeve, usmjeriti ih ka programima s brojevima, one koji su vještiji s riječima, usmjeriti ih ka takvim programima i tako dalje”, rekao je Ture.

Pogodnosti stipendiranja

Dodao je kako su ove godine već organizirali dva ispita za maturante kako bi im ponudili određene stipendije.

Kazao je kako je moguće da studenti budu primljeni, ukoliko nisu izašli na ispit, ali da su im onda mogućnosti za dobijanje stipendija nešto manje.

”Ove godine, u skladu sa politikom Univerziteta, svim studentima iz Bosne i Hercegovine koji budu primljeni dajemo stipendiju od najmanje 50 posto (iznosa školarine). Mnogo je studenata koji primaju stipendiju od 100 posto. Velikodušno smo podijelili stipendije od 90 do 50 posto”, rekao je Ture.

Studenti iz Turske trebat će položiti određene ispite u toj zemlji, a novost ove godine je to što su stipendije mnogo veće.

Kazao je kako imaju sporazume o programima razmjene studenata Mevlana i Erasmus sa mnogim univerzitetima u Turskoj i da je ove godine mnogo više studenata koristilo program Erasmus nego prošle godine.

Razmjena studenata

”Studenti preferiraju Erasmus, jer nudi bolje mogućnosti. Među prestižnim univerzitetima u Turskoj sa kojima imamo sporazum su Tehnički univerzitet Bliskog istoka, Tehnički univerzitet u Istanbulu, Tehnički univerzitet Yildiz, Univerzitet Sehir u Istanbulu, Univerzitet Anadolu u Eskisehiru. Naredne godine ćemo imati i sporazum sa Univerzitetom Sabanci”, rekao je Ture.

Dodao je kako sa svim evropskim zemljama imaju postignut dogovor unutar programa Erasmus i da su studenti uvidjeli značaj ovog programa razmjene.

Cilj Univerziteta je da nijedan student ne bude izostavljen iz određenog programa razmjene.

Rektor je podsjetio kako studenti Univerziteta, imaju priliku, osim engleskog, naučiti još jedan strani jezik, bosanski ili turski.

”Svi naši studenti iz Bosne, koji uče engleski jezik i čiji je maternji jezik bosanski, uče turski jezik. Studenti iz Turske uče bosanski jezik, a studenti iz drugih 55 zemalja biraju između bosanskog i turskog jezika”, pojasnio je rektor IUS-a Tahsin Erkan Ture.