Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi protest ispred Tužilaštva KS: Okupljeni uzvikivali “uhvatite ubicu” (FOTO/VIDEO)

Pravda za Dzenana Memica (3)
Foto: I. Kralj

I danas su se građani Sarajeva odazvali pozivu porodice Dženana Memića i u velikom broju izašli na ulice kako bi još jednom, kako kažu, zatražili isitinu o smrti ovog mladića.

Oni su na petoj protestnoj šetnji poručili da neće odustati od traženja pravde, a ujedno su opet zatražili ostavku glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

I ovaj put porodica je od okupljene mase zatražila da sačuvaju mir i dostojanstvo pa je povorka od SCC-a do zgrade Tužiteljstva KS koračala u grobnoj tišini.

Kada su došli ispred zgrade Tužilaštva KS okupljenima su se obratili Dženanov otac Muriz i advokat Ifet Feraget koji su ponovili da im nije omogućen uvid u predmetne spise te da su vještačenja i rekonstrukcije nesreće u potpunoj suprotnosti s iskazima osumnjičene Vasvije Sejdović i svjedokinje Alise Mutap.

“Zahtijevam od tužioca Slijepčevića da postupi po prijavi iz marta 2017. godine koja se odnosi na događaj iz noći kada je ubijen moj sin. Također, zahtijevam da se uvede u postupak i očevidac iz marta 2016. godine, od kojeg je FUP uzeo izjavu i prema mojim saznanjima ista je dostavljena Tužilaštvu KS”, napisao je Tužilaštvu KS Muriz Memić.

On je još jednom zatražio da ga neko sasluša, te poručio da mu se uskraćujete pravo i obaveza da prijavi saznanja koja se mogu dovesti u vezu s rasvjetljavanjem krivičnog djela.

“Po kojem osnovu mene kao prijavitelja krivičnog djela ne želite saslušati i uzeti izjavu na te okolnosti. Smatram da me na taj način diskriminirate i uskraćujete mi pravo i obavezu da prijavim saznanja koja se mogu dovesti u vezu s počinjenjem/rasvjetljavanjem krivičnog djela. Napominjem da su ta saznanja u podudarnosti s izjavom očevica koju ste uzeli u martu 2017.”.

Muriz Memić je još jednom pozvao Tužilaštvo KS da, kako je rekao, radi svoj posao, a tužiteljica Burzić otkrije ime ubice.

“Neka Dalida kaže ime ja ću prezime. Samo tražim da rade po prijavi, zadnju prijavu nisu čak ni iskoristili. Ja ću ustrajati u ovome, ovo je greška sistema, a ne pojedinca. Ovo nije pritisak na sud, sud radi korektno, Tužilaštvo vrši pritisak na mene. Tužilaštvo je htjelo nekoga zaštititi, ali sada mora zaštititi sebe”, poručio je Memić.

Advokat Feraget je kazao kako nove činjenice i okolnosti nalažu Tužilaštvu KS da hitno poduzme istražne radnje i zaštiti Muriza Memića, a okupljeni su skandirali: “Uhvatite ubicu”, “Hoćemo istinu” i “Dalida lopove”.