Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi protesti radnika Željezare Zenica

radnici zeljezara zenica11

Grupa radnika Željezare Zenica na novom protestnom okupljanju ispred Direkcije preduzeća tražila je da se ubrza postupak rješavanja višegodišnje poslovne krize u tom preduzeću.

Njima se duguje desetak plaća, ali i poslije razgovora sa predstavnicima Vlade FBiH još uvijek nema konačne odluke o sudbini ove firme koja je u 100 postotnom vlasništvu Federalne vlade, a opterećena je blokadom računa zbog višemilionskih dugovanja.

Navodno će problematika radnika Željezare Zenice biti na dnevnom redu naredne sjednice Vlade Federacije BiH, nakon čega će se znati pravci djelovanja na spašavanju nekih proizvodnih jedinica preduzeća.

Po riječima predsjednika Sindikata radnika Željezare Zenica Esada Skomorca “na razmatranju je više opcija, ali nema dogovora oko pitanja broja radnika koji bi mogli biti angažovani u nekoj novoj firmi sa tri radne jedinice”. Ove radne jedinice bi se bavile proizvodnjom hrane za potrebe velikih preduzeća, građevinskom operativom i sektorom usluga.

Druga je opcija da Željezara Zenica ide u takozvani kontrolisani stečaj, kojim bi se pokušao napraviti spas za profitabilni dio preduzeća.

Na protestnom skupu je rečeno da je, u skladu sa ranijim dogovorima u Gradskoj upravi Zenice, pristigao dopis u kojem se ukazuje da se inovira spisak radnika za jednokratnu novčanu pomoć.