milrad group

Novi slučaj nezakonite dodjele zemljišta u Bratuncu

naslovna-rankic

Iako se na prvu činilo da je Rankić mimo procedura dodijelio zemljište samo svom zetu Milovanu Bojiću – suprugu Rankićeve sestre, čini se da to nije bio jedini slučaj. Prema našim saznanjima, Rankić je napravio minimalno još jedan ovakav Ugovor koji je i tema ovog teksta

Nakon što je Spin-info objavio priču o nezakonitoj dodjeli zemljišta u zakup na 20 godina, koju je opozvani načelnik Bratunca Srđan Rankić dodijelio svom zetu, donosimo novu priču o neodgovornom i nezakonitom upravljanju imovinom građana, piše Spin portal.

Piše: Slađan Tomić

Naime, zemljište dodijeljeno firmi „ECO PRODUCT“ nije jedino koje je bivši načelnik Bratunca Srđan Rankić dodijelio mimo odluka lokalnog parlamenta i bez potrebne saglasnosti.

Iako se na prvu činilo da je Rankić mimo procedura dodijelio zemljište samo svom zetu Milovanu Bojiću – suprugu Rankićeve sestre, čini se da to nije bio jedini slučaj. Prema našim saznanjima, Rankić je napravio minimalno još jedan ovakav Ugovor koji je i tema ovog teksta.

Naime, Rankić je u ime Opštine Bratunac 27.06.2022. potpisao ugovor sa direktorom „MILRAD Group“ iz Bratunca Milošem Radivojevićem. Kao i u slučaju sklapanja ugovora sa “ECO PRODUCTOM” Rankić je ugovor potpisao pozivajući se na Odluku Skupštine opštine Bratunac o visini zakupnine za zemljište u okviru industrijskih djelatnosti, što svakako nije adekvatna odluka.

Ugovor traje do 24.06.2042, a njime se MILRAD-u se u zakup daje zemljište i objekti koji se nalaze u Mjesnoj zajednici Bjelovac i obavezuje firmu da zemljište i zgrade koristi isključivo za svrhe ugostiteljstva i turizma, a visina zakupnine je 0,30 KM po m2 godišnje.

„Odnosno godišnja zakupnina za 6090m2 iznosi 1827KM. Zakupnina će se plaćati tromjesečno za svaka tri protekla mjeseca“, navodi se u Ugovoru koji nije moguće jednostrano prekinuti.

No, pola godine kasnije, tačnije 29. decembra 2022. Skupština opštine Bratunac izglasala je dokument kojim se govori da je Rankić zemljište izdao u zakup samovoljno i bez znanja Skupštine.

Odbornici su izglasali Zaključak kojim se utvrđuje odsustvo saglasnosti za zaključenje ugovora o dodjeli u zakup zemljišta sa pripadajućim objektima za obavljanje privredne djelatnosti.

„Utvrđuje se da ne postoji saglasnost Skupštine opštine Bratunac za zaključenje Ugovora o dodjeli u zakup zemljišta sa pripadajućim objektima za obavljanje pripvredne djelatnosti, broj:02-020-150/22 od 27.06.2022. godine“, navedeno je u Odluci Skupštine koju potpisuje predsjednik SO Jovo Čelanović.

Odbornici smatraju da odluka nije u skaldu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, ali i da je protivna Statutu opštine.

„Odredbom člana 67. stav 1, tačka 18) i tačka 20) Statuta opštine Bratunac, propisano je da načelnik opštine zaključuje ugovore u ime opštine, ali u skladu sa aktima Skupštine, te da odlučuje o upotrebi i raspolaganju imovinom opštine, u skladu sa zakonom i odlukama Skupštine“, navodi se u Odluci lokalnog parlamenta s kraja prošle godine.

No, opozvani načelnik Rankić je u ranijoj izjavi za Spin info rekao da smatra da mu ne trebaju posebne odluke skupštine i da mu sklapanje ovakvih ugovora dozvoljava statut.

“Iz ranijeg perioda Skupština opštine Bratunac je donijela pravilnik na osnovu kojeg zainteresovana pravna lica mogu raditi, obavljati svoje registrovane privredne djelatnosti na teritoriji opštine Bratunac uz mogućnost zakupa zemljišta. Tim pravilnikom su definisani svi uslovi koje je potrebno ispuniti da bi mogao biti zaključen ugovor. Radi se o zakupu, ne radi se o otuđenju imovine tako da je njihov stav (Skupštine opštine) vezan za to neutemeljen i suprotan je pravilniku koji je ista ta skupština donijela. Definisan je rok, cijena, definisani svi drugi uslovi“, rekao je Rankić za Spin pravdajući dodjelu ugovora Eco PRODUCT-u, o čemu je naš portal ranije pisao.

Pravobranilaštvo: Nije poštovan zakon

No, Rankića demantuje i Skupština opštine, ali i republičko Pravobranilaštvo.

Zamjenik Pravobranioca Republike Srpske Vladan Pejanović stava je da je Rankiću bila potrebna ranija saglasnost Skupštine opštine odnosno posebna odluka, te mišljenje Pravobranilaštva.

„Imajući u vidu predmet zakupa, te imajući u vidu odredbe člana 39. stav 2. tačka 13) Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske i odredbe člana 36. stav 2. tačka 13 Statuta opštine Bratunac, kojim je propisano da je u okviru svojih nadležnosti Skupština opštine donosi odluke o pribavljanju, upravljanju i raspolaganju imovinom opštine, mišljenja smo da je, u konkretnom slučaju, bilo neophodno da, prije zaključenja, naprijed navedenog ugovora Skupština opštine Bratuanc donese odluku kojom daje saglasnost za davanje u zakup predmetnih nepokretnosti i da se načelnik opštine ovlašćuje da, u ime opštine Bratunac, zaključi ugovor o zakupu“, navodi se u mišljenju zamjenika Pravobranioca.

Pejanović je naveo i kako je Rankić bio u obavezi da prije potpisivanja spornog ugovora dostavi nascrt Ugovora o zakupu te propratnu dokumentaciju na mišljenje Pravobranilaštvu Republike Srpske.

No, Rankić ništa od ovoga nije učinio. Vjeruje da je sve radio u skladu sa Zakonom. O tome bi krajnju riječ trebalo da daju pravosudne institucije s obzirom na to da su protiv Rankića podnesene krivične prijave.

Nekoliko uposlenika Opštine Bratunac i Skupštine opštine koji su potvrdili navode iz dokumenata do kojih je došao portal Spin nisu htjeli javno govoriti o ovim dešavanjima.

Ugovor dodijeljen firmi bez ijednog zaposlenog radnika

Bez obzira što je Ugovor o dodjeli u zakup zemljišta za obavljanje privredne djelatnosti dodijeljen mimo zakona, sporna je i sama firma “Milrad Group” koja je osnovana u avgustu prošle godine, a prema dostupnim podacima nema nijednog zaposlenog radnika iako je riječ o djelatnost koja obuhvata usluge hotelskog smještaja.

Interesantno je i to da je firma Miloša Radivojevića, osnivača i direktora, u 2021. poslovala s gubitkom od 600 KM, dok su kratkoročne obaveze iznosile 16.583 KM.

Postavlja se pitanje na osnovu čega je opozvani nečelnik opštine Bratunac Srđan Rankić, firmi koja posluje s gubitkom i bez ijednog radnika dodijelio zamljište i pripadajuće objekte na korišćenje? Osim toga, građani Bratunca skoro da nemaju nikakve koristi od ovakvog načina raspolaganja opštinskim zemljištem s obzirom da će prihodi opštine iznositi svega 1, 827 KM godišnje.