Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukupno četiri

Novi slučajevi britanskog soja koronavirusa u BiH

Struka nije iznenađena pojavom novih sojeva koronavirusa jer je, kako ističu, mutacija normalna pojava kod svih virusa, pa tako i koronavirusa

Prvi slučaj tzv. britanskog soja koronavirusa registriran je u BiH prije deset dana. Trenutno su, prema posljednjim zvaničnim podacima, do sada registrirana ukupno četiri slučaja zaraze britanskim sojem koronavirusa, a posljednja dva potvrđena slučaja su iz Zenice. Još nije poznato da li je virus uvezen, kao ni to da li postoji lokalna transmisija novog soja koronavirusa u BiH, objavio je BHRT.

Britanski soj koronavirusa od prošle sedmice prisutan je i u BiH, a prilikom posljednjih analiza na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, osim ovog, registriran je još jedan soj koronavirusa u našoj zemlji.

“Mi smo utvrdili jednu drugu genetsku liniju koja se zove B1258 koja trenutno predstavlja veliki problem u Češkoj Republici i ukoliko uzmemo svu tu situaciju u obzir, možemo zaključiti da imamo različitih genetskih linija koje ovdje cirkuliraju, za očekivati je da će se evolucija ovog virusa nastaviti”, kazao je Teufik Goletić, profesor Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Struka nije iznenađena pojavom novih sojeva koronavirusa jer je, kako ističu, mutacija normalna pojava kod svih virusa, pa tako i koronavirusa. Jedini problem jeste što je nemoguće tako brzo pratiti eventualne promjene u odnosu na postojeći virus, odnosno njihove indikacije i posljedice po zaraženu osobu.

“Sigurno što znamo je da se taj uzročnik brže širi i da ga je zbog toga teže kontrolisati i da pogoršava epidemiološku situaciju. Po svim podacima do sada, vakcine koje su u opticaju djeluju i daju imunitet i protiv britanskog soja, a i smrtnost nije znatno povišena u odnosu na standardni soj”, navodi infektolog Ednan Drljević.

Da li je prisutna lokalna transmisija novih sojeva koronavirusa u BiH, trenutno nije poznato. Za posljednja dva slučaja britanskog soja koronavirusa navedeno je da dolaze iz Zenice, međutim u zdravstvenom sistemu Zenice i ZDK nisu zavedeni navedni slučajevi tako da ostaje nepoznato na koji način su te osobe zaražene britanskim sojem virusa.

“Nije niko testiran kada je u pitanju ovaj naš sistem testiranja u Zenici, nego najvjerovatnije se radi o testiranju koje je privatno obavljeno u Sarajevu, obzirom na to da Veterinarski fakultet, koji ima najbolji laboratorij i stručnjake koji su u stanju to uraditi, oni inače rade za privatne laboratorije u Sarajevu”, objasnio je Senad Huseinagić, direktor Insitututa za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

U susjednoj Hrvatskoj potvrđeno je prisustvo i brazilskog soja koronavirusa. Kineski, britanski, brazilski, ili bilo koji soj koronavirusa, može biti i te kako opasan ukoliko se građani ne budu pridržavali propisanih mjera, složna je u ocjeni struka koja izražava nadu da će građani BiH uskoro dobiti vakcinu neophodnu za stvaranje kolektivnog imuniteta kao jedini efikasan način u borbi protiv pandemije koronavirusa.