Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

broj zaraženih raste

Novi slučajevi zaraze korona virusom u Bihaću i Zenici, u Mostaru pet oboljelih

FNA_120112 (1)

To je ukupno osam slučajeva danas, s obzirom da je jutros potvrđeno šest slučajeva, četiri u Konjicu i dva u Mostaru

Nova dva slučaja zaraženih koronavirusom potvrđena su u Bosni i Hercegovini u popodnevnim satima.

Radi se jednom slučaju u Zenici i jednom u Bihaća, potvrdili su iz KCUS-a. Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović rekla je da je u ovoj ustanovi danas urađeno devet novih testova, te da su po jedan uzorak iz Zenice i Bihaća bili pozitivne na virus korona. Nezvanično, radi se o taksisti iz Bihaća i Zeničanki koja se nedavno vratio iz Italije.

Potvrđen je tako peti slučaj zareze koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu.

– Ženska osoba, rođena 1963. godine, koja je bila smještena u izolaciji, testirana je jučer i nalaz je bio pozitivan. Radi se o još jednom uvezenom slučaju, jer je žena stigla iz Italije – potvrdio je Feni predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić.

Podsjetio je da su i svi prethodni slučajevi bili “uvezeni”.

To je ukupno osam slučajeva danas, s obzirom da je jutros potvrđeno šest slučajeva, četiri u Konjicu i dva u Mostaru. Direktor kompanije “Igman” d.d. Konjic i tri osobe koje nisu uposlenici konjičke firme, pozitivni su na virus covid-19, priopćeno je iz “Igmana”.

Što se tiče situacije u Konjicu, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nermin Avdić kazao je kako je pronađen nulti čovjek od kojega su potekla ostala četiri slučaja zaraze.

– Nulti pacijent je državljanin Republike Srbije koji je bio u Konjicu i on je početak infekcije koju sada imamo. Trenutno pokušavamo pronaći i odraditi sve moguće kontakte kako bi pokušali prekinuti lanac daljeg širenja. Ponosan sam koliko puno stvari smo posložili i pripremili se u relativno kratkom roku, ali ono što nam izuzetno otežava su neodgovorni pojedinci koji sve to vrlo lako unište – istaknuo je Avdić.

Ukupno je pet zaraženih u gradu na Neretvi.

Specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolest, prof. dr. sc. Jurica Arapović kazao je kako su jutros potvrđena dva slučaja u Mostaru, kontakti supruge prvog bolesnika koji se trenutno zbrinjava u izolacijskom bloku.

– Oni su dobro, gotovo da nemaju nikakvih simptoma i u kućnoj su izolaciji. Što se tiče bolesnika kojeg smo prije dva dana izmjestili s plućnog odjela, on je stabilno, na potpornoj je terapiji kisika jer ima obostranu upalu pluća, a što se tiče porodilje i ona je bolje. Testirali smo i njeno dijete koje je dobro i nalazi se u samoizolaciji u određenom epidemiološkom nadzoru – kazao je Arapović.

Broj zaraženih u Bosni i Hercegovini tako se popeo na 47. U Republici Srpskoj je registrovano 29 slučajeva, a u Federaciji BiH do sada 17.

Od početka pandemije, u BiH je rekordan dan po broju zaraženih još uvijek 17. marta kada je otkriveno devet slučajeva.

https://www.facebook.com/fokusba/videos/553293292060170/