BiH

necivilizacijski čin

Novi sramotni grafiti u Prijedoru, bivši logoraši zabrinuti

03/12/2021

Prema riječima bivšeg logoraša “Keraterma” i “Trnopolja” Mesuda Trnjanina, sve što se dešava u posljednje vrijeme u Prijedoru nije nešto što stvara dobru sliku o gradu

Na nekoliko lokacija u samom centru Prijedora već drugi put su oslikani grafiti sa natpisom “srpski heroj!” u crvenoj i plavoj boji, i likom koji građane podsjeća na doživotno osuđenog generala Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića. Okružno javno tužilaštvo kaže da nema elemenata krivičnog djela, a bivši logoraši govore da osjećaju nelagodu zbog zločina koji su se desili na tom području tokom rata, ali da na provokacije treba odgovoriti zakonom i živjeti u toleranciji, piše Detektor.

Novi grafiti osvanuli su danas, 3. decembra, u glavnoj ulici Kralja Petra Prvog Oslobodioca, te kod podvožnjaka u Prijedoru. Iz Policijske uprave (PU) Prijedor navode da su dobili prijavu o grafitima na kojima je ispisano “srpski heroj” sa kalupom iscrtanim likom na pet lokacija.

“Policijski službenici su izašli na lice mjesta i o navedenom obavijestili tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji se izjasnio da u navedenom slučaju ne postoje elementi krivičnog djela”, potvrdila je Zvezdana Alendarević, portparolka PU-a Prijedor, koja je dodala da policija u okviru realizacije Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području Grada Prijedora preduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti ispisivanja i uklanjanja grafita.

Prema riječima bivšeg logoraša “Keraterma” i “Trnopolja” Mesuda Trnjanina, sve što se dešava u posljednje vrijeme u Prijedoru nije nešto što stvara dobru sliku o gradu.

“Želim podsjetiti da svi znaju šta se desilo u Prijedoru u proteklom ratu. (…) U posljednje vrijeme se često pojavljuju razni grafiti i murali – što stvara vrlo ružnu sliku o gradu. Imam osjećaj da se u posljednjih godinu dana pojavilo pet-šest incidenata na osnovu nacionalne netrpeljivosti u Prijedoru i mi izražavamo svoju ogromnu zabrinutost jer stvara nam nesigurnost i nelagodu samog života ovdje”, rekao je Trnjanin.

Ističe da u proteklih 20 godina, kako se vratio u Prijedor, pokušava da “živi normalan civilizacijski život”, kao što želi svim ostalim građanima, ali smatra da je vlast trebala zbog ovakvih grafita i incidenata pozvati građane na toleranciju i smirivanje situacije.

“Pozivam budućeg gradonačelnika da ovakve probleme zaista uzme ozbiljno u razmatranje i da zajedno sa predstavnicima svih političkih partija, svim građanima, pozove Prijedorčane na smirivanje situacije. Ono što sam često iznosio kao odbornik za skupštinskom govornicom jeste da je Prijedor ‘bure baruta’. Ako se ovakvi incidenti nastave bez osude onda će stvoriti neku nelagodu”, kazao je Trnjanin za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dodajući kako je policija do sada reagovala i u nekim ranijim incidentima pronalazila počinioce, ali i da lokalna zajednica mora poduzeti maksimalne napore i da pozove građane na sprečavanje ovakvih pojava.

“Osuđujem sve incidente u gradu Prijedoru koji iza sebe imaju nacionalnu konotaciju, Prijedor nije grad koji može da trpi i toleriše ovakve stvari. Znamo šta se desilo u periodu 1992.–1995. Kada je masovno krenuo proces povratka 1998.–2000., takvih incidentnih situacija nije bilo”, rekao je, kao i da su incidenti ti koji podrivaju razvoj Prijedora kao civilizacijskog multietničkog grada.

Za zločine počinjene u Prijedoru, Haški tribunal je osudio 18 osoba na 276 godina zatvora. Pred Sudom BiH je za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Prijedora osuđena 21 osoba na ukupno 368 godina zatvora.

Još uvijek se traga za oko 500 žrtava zločina u Prijedoru, prema podacima Instituta za nestale osobe (INO). Do sada je pronađeno i identificirano oko 2.500 žrtava s područja Prijedora. U ovom gradu je ubijeno 102 djece, a posmrtni ostaci 40 njih nikada nisu pronađeni. Najmlađa ekshumirana žrtva je dvomjesečni Velid Softić.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora i bivši logoraš Mirsad Duratović kazao je novinarima da osuđuje pojavu grafita i da ga raduje što je policija odmah izašla na teren.

“Zahvaljujem pripadnicima policijske stanice i načelniku koji su odmah reagovali. Jutros sam dobio fotografije grafita i proslijedio im, oni su odmah poslali svoje ljude na teren. Takođe sam skrenuo pažnju svima onima koji ove grafite pišu da je Zakonom predviđena kazna do tri godine za nekoga ko bude uhvaćen da je to činio”, rekao je Duratović.

“Znam da su to provokacije, na njih ne treba reagovati u nekom drugom smislu, osim ovoga što je Zakonom propisano, i poručujem svima onima koji to rade da nećemo pristati i prihvatati tu igru koju oni pokušavaju nametnuti u Prijedoru”, kazao je Duratović, koji je tokom rata bio zatvoren u logorima u ovom gradu.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora i trenutni vršilac dužnosti gradonačelnika Žarko Kovačević nije upoznat sa grafitima koji su se danas pojavili u Prijedoru.

“Mislim da grafiti neprimjerenog sadržaja postoje u Bosni i Hercegovini, u Federaciji, u Hrvatskoj, ko zna sve gdje. Da li je nešto propisano nekim zakonom, koje zakone treba da poštujemo, koje nametnute zakone da prihvatimo ili ne prihvatimo, to je šira politička priča o čemu neću sad da pričam, vidjet ćemo šta se desilo i odrediti se prema tome”, rekao je Kovačević.

Na pitanje da li smatra da je grafit koji podsjeća na lik Ratka Mladića s natpisom “srpski heroj” u gradu Prijedoru, u kojem je prema podacima Instituta za nestale osobe BiH tokom rata nestalo više od 3.000 osoba nesrpske nacionalnosti, a za oko 500 njih se još uvijek traga, provokativan, Kovačević je kazao da “vjerovatno za nekoga jeste to uvredljiva stvar, za nekoga možda i nije”.

Dodao je da on ne može komentarisati subjektivni osjećaj čovjeka.

“Ako je nešto propisano zakonom koji je na snazi u Republici Srpskoj, zakoni se poštovati moraju, to je jedino što mogu reći”, rekao je.

Mladić je pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini.

U Prijedoru je i 16. novembra na Međunarodni dan tolerancije na nekoliko lokacija u naselju Raškovac u neposrednoj blizini šehidskog mezarja oslikan lik koji asocira na generala Mladića i natpis “Ratko Mladić”. Ti grafiti su prekrečeni, ali je jedan ostao na fasadi zgrade u ulici Prote Mateje Nenadovića.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine grada Prijedora usvojen je prijedlog “Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području Prijedora za period 2022.–2026.”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.